"Stav prema Rusiji će nas koštati"

Lider Socijaldemokratske partije Kristijan Kern smatra da je pogrešan stav Beča da ne protera ruske diplomate zbog trovanja Sergerja Skripalja.

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.04.2018.

07:47

Thinkstock

"Trebalo je odluku EU i simbolično podržati", istakao je bivši austrijski kancelar u izjavi agenciji APA.

Rekao je da se radi o teškoj situaciji i da poštuje što je obavljeno i teško razmatranje, ali dodaje da ne može biti da Austrija podrži rezoluciju EU, a onda ne učestvuje u merama.

Austrija je izrazila solidarnost sa Velikom Britanijom, ali se odlučila protiv proterivanja ruskih diplomata.

Kern je pozdravio što se Austrija ponudila kao posrednik, rekavši da je to ispravno i važnog zbog tradicionalno dobrih odnosa sa Moskvom.

"Međutim, Austrija ima problem po ovom pitanju. Moramo se odlučiti. Ne može se jednom glasati na jedan, a potom na drugi način. Ili smo za evropsku solidarnost ili se suprotnim stavom sami isključujemo", naglasio je on.

Takođe, smatra da stav Austrije koji je zauzela po pitanju Turske nije saglasna sa konceptom prema Rusiji.

"Ako se zalažemo za pravnu državu i demokratiju onda to moramo uvek činiti. Smatram pogrešnim "tumaranje" po ovom pitanju i obrazlaganje neutralnošću ili funkcijom graditelja mostova", objasnio je Kern.

Uveren je da će stav prema Rusiji koštati Austriju poverenje od strane evropskih partnera, što je loše pred predsedavanje Uniji.

Očigledno, kako je kazao Kern, se kancelar Sebastijan Kurc i vicekancelar Hajnc Kristijan Štrahe osećaju bolje sa poljskim i mađarskim predstavnicima vlasti nego sa Merkelovom ili Makronom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: