VN: Imali smo uvid u dokument koji je pokazao Đurić

Večernje novosti su prenele da su imale uvid u dokument koji je ranije na konferenciji za medije pokazao direktor Kancelarije za Kosmet Marko Đurić.

Izvor: B92, Veèernje novosti

Ponedeljak, 09.04.2018.

12:44

VN: Imali smo uvid u dokument koji je pokazao Đurić
FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ bg

Kako se navodi, prištinske vlasti planom koji je prosleđen zemljama Evropske unije i Americi, nameravaju da ključnu ulogu i konačnu reč u formiranju ZSO daju predstavnicima kosovskih Albanaca i da što više smanje uticaj Srba.

“Dokument pod nazivom Radni mehanizam za ASO (Asocijacija srpskih opština) predstavljen je krajem prošle nedelje stranim diplomatama i predviđa da delovanje ovog "mehanizma" nadzire predsednik vlade u Prištini Ramuš Haradinaj”, navodi se.

Prema tom papiru, pišu Večernje novosti, Radni mehanizam bi trebalo da čine Izvršni odbor, Tim za upravljanje i Nacionalni konsultativni tim.

“Izvršni odbor bi trebalo da vodi glavni pregovarač Prištine za tehnički dijalog Avni Arifi, a njegov zadatak bi bio da 'prati učinak tima za upravljanje, osigura koordinaciju sa Briselom i sprovođenje sporazuma u potpunom skladu sa ustavom republike Kosovo'. Među članovima tog odbora IO je i Meliza Haradinaj, rođaka prištinskog premijera Ramuša Haradinaja i njegova savetnica za spoljne poslove. Ona je članica njegove partije, a postdiplomske studije završila je na Oksfordu, nakon čega se vratila na Kosovo, i uključila u politiku. Pored nje tu su i Alban Dermaku, Selim Selimi, Besnik Tehiri... On je istovremeno i član Konsultativne grupe koju će takođe formirati prištinska vlada. To telo, kako namerava Priština, trebalo bi da se 'formira odlukom Vlade i da izradi projektne zadatke Tima za upravljanje'. Njegovi članovi bili bi gotovo isključivo predstavnici albanskih političkih stranaka i institucija tzv. države Kosovo, uključujući i 'ustavni sud'. Pominje se i 'očuvanje duha ustava', a upravo je pozivanje na neusklađenost sa najvišim aktom tzv. države Kosovo dosad bio izgovor Prištine da ne osnuje ZSO”, navodi se u tekstu.

U tzv. Nacionalnoj konsultativnoj grupi, prema planu Prištine, navodi beogradski list, Srba ne bi ni bilo.

“Nju bi činili Albanci iz nekoliko organizacija i prištinskih institucija i jedan 'međunarodni stručnjak'. To je, kako saznajemo, Mark Veler, koji je svojevremeno bio ključni savetnik Prištine na pregovorima u Rambujeu, kao i tokom Ahtisarijeve misije”, ističe se u tekstu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: