"Za veliko finale BG i PR tri scenarija, bez kompromisa"

Tri su scenarija za “veliko finale“ između Beograda i Prištine, međutim, sudeći prema onome što prenosi "Koha", nijedan scenario ne podrazumeva kompromis.

Izvor: B92

Petak, 06.04.2018.

20:04

EPA-EFE/Petrit Prenaj

Da postoje tri scenarija konstatovano je na konferenciji u organizaciji Istraživačkog instituta za evropske poslove i razvoj (RIDEA) i Grupe za istraživanje balkanske politike (BPRG), uz podrsku Ambasade Norveške.

A prema onome što prenosi prištinski list Koha ditore, nijedan od ta tri scenarija, međutim, zapravo ne podrazumeva kompromis, na čemu insistira Srbija.

Prvi scenario je nastavak “statusa kvo“, po formuli “čekati i videti“, odnosno “prekinuti“ u određenom trenutku za koji se proceni da je povoljan.

To bi, kao i do sada, značilo nastavak političkih i tehničkih pregovora u odvojenim aspektima, bez opšteg okvira i jasno definisanih ciljeva i rokova.

Taj scenario, veruju učesnici skupa, nije održiv, a Priština, bar kako je ocenjeno, od njega nema koristi.

Drugi mogući scenario podrazumevao bi potpisivanje sveobuhvatnog sporazuma o potpunoj normalizaciji odnosa Beograda Prištine, koji bi za rezultat imao uzajamno priznavanje.

Realnija, odnosno "mekša" verzija ovog scenarija podrazumeva pravno obavezujući sporazum, kojim bi se Srbija saglasila sa pridruživanjem Kosova međunarodnim organizacijama, na prvom mestu UN, ali bez formalnog priznavanja kosovske nezavisnosti.

Treći scenario podrazumeva potpunu normalizaciju odnosa, uključujući međusobno priznavanje, putem “re-regulacije granice“, što, kako navodi Koha, “sadrži određene rizike i nepoznanice, uključujući i mogućnost da destabilizuje ceo region“.

Međutim, ocenjeno je da svaki sporazum predstavlja uspeh i otvaranje puta za potpunu normalizaciju odnosa između “dve strane“, stabilizujući region i obezbeđujući brže usmeravanje ka članstvu u EU.

Imperativ je, dodaje se, da sporazum ima potpunu podršku svih, uz pružanje jasnih garancija EU, bez dvosmislenosti, a sam proceš bi trebalo da bude politički i društveno sveobuhvatniji i transparentniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: