Rusija traži nezavisnu istragu trovanja Skripalja

Rusija je saopštila da istragu trovanja bivšeg ruskog špijuna treba poveriti grupi nezavisnih stručnjaka, dok je VB odbacila mogućnost učešća Moskve u istrazi.

Izvor: B92

Sreda, 04.04.2018.

20:40

Rusija traži nezavisnu istragu trovanja Skripalja
Foto: GettyImages

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov rekao je da Moskva predlaže da međunarodna Organizacija za zabranu hemijskog oružja (OPCW) odredi grupu nezavisnih stručnjaka koji bi istražili taj slučaj, prenosi Asošiejted pres.

Rjabkov je za Tass rekao da bi nepristanak Velike Britanije i njenih saveznika na nezavisnu istragu bio znak njihove "namere da žrtvuju istinu u korist svojih geopolitičih ambicija".

London optužuje Moskvu da stoji iza trovanja bivšeg ruskog i britanskog agenta Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije, koji su 4. marta pronađeni bez svesti na klupi u britanskom gradu Solsberiju. Rusija kategorički odbacuje optužbe i zahteva od Londona da pruži dokaz za svoje tvrdnje.

Velika Britanija je ranije danas odbacila svaku mogućnost zajedničke istrage trovanja u kojoj bi učestvovala Rusija.

Britanski predstavnik pri OPCW Džon Fogo rekao je danas pred izvršnim većem te organizacije da u njenoj konvenciji ne postoji odredba koja bi žrtvu primorala "na učešće verovatnog počinioca u zajedniočkoj istrazi". Fogo je dodao da bi "to bilo perverzno".

Na zahtev Rusije, danas se u Hagu održava specijalan sastanak izvršnog veća OPCW, posvećen trovanju Skripalja i optužbama Velike Britanije na račun Rusije povodom tog slučaja, tačno mesec dana posle napada.

Britanski sud je 22. marta odobrio da se uzmu uzorci krvi Sergeja i Julije Skripalj i omogući OPCW da sprovede analize supstance upotrebljene u trenutku trovanja. Moskva je tražila od Londona da joj dozvoli da ispita tu supstancu i da je sama proveri u Velikoj Britaniji, ali nije dobila odobrenje.

Britanska vojna laboratorija juče je saopštila da nema dokaza da je nervni otrov došao iz Rusije.

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je danas da očekuje da će "pobediti zdrav razum" u vezi s aferom trovanja Skripalja, koja je izazvala duboku krizu u odnosima Rusije, Zapada i drugih zemalja.

"Očekujemo da pobedi zdrav razum i da se obustavi velika šteta u međunarodnim odnosima", rekao je Putin novinarima u Ankari posle sastanka s predsednicima Turske i Irana o Siriji.

Zbog tog slučaja Velika Britanija i više od 20 njenih zapadnih saveznika proterali su iz svojih zemalja ukupno više od 150 ruskih diplomata. Rusija je na to odgovorila istom merom i proterala proporcionalan broj diplomata svih tih zemalja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: