Bild: Partije kupovale podatke o biračima od Dojče posta

Dve vodeće nemačke partije kupovale su podatke o biračima od kompanije Dojče post, nekadašnjeg državnog poštanskog giganta.

Izvor: B92

Nedelja, 01.04.2018.

16:52

Bild: Partije kupovale podatke o biračima od Dojče posta
Foto: Gettyimages/Jens Schlueter

To je moglo da im omogući da političke reklamne poruke upute specificnim delovima biračkog tela, objavio je list "Bild am zontag".

Kako se navodi, demohrišćani (CDU) i slobodne demokrate (FDP) počele su da prikupljaju informacije iz ćerke firme Dojče posta 2005. godine i na nabavku tih podataka potrošile su više hiljada evra uoči prošlogodišnjih izbora.

Iako nisu deljeni podaci o konkretnim biračima, informacije koje je pružio Dojče post sadržale su podatke o članovima domaćinstva, njihovom obrazovanju, navikama korisnika i druge socio-demografske informacije koje bi omogućile nemačkim političkim partijama da steknu uvid u potencijalne izborne navike građana, navodi nemački list.

CDU i FDP priznale su da su nabavile podatke o biračima, ali su navele da su se pridržavale strogih pravila o zaštiti podataka u Nemačkoj, prenosi "Politiko".

Dojče Post je takođe saopštila da nije prekršila zakone o privatnosti i da ni sa jednom političkom partijom nije podelila adrese birača.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: