"Nemačka i dalje spremna za dijalog s Rusijom"

Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas rekao je da njegova zemlja i dalje "spremna za dijalog" s Rusijom.

Izvor: Beta

Subota, 31.03.2018.

00:24

Foto: Gettyimages

On je ocenio da je proterivanje ruskih diplomata u vezi slučaja trovanja bivšeg ruskog špijuna u Velikoj Britaniji bilo ispravno.

Mas je rekao da je Rusija proterala četiri člana osoblja nemačke ambasade u znak odmazde. On je rekao da taj uzvratni potez "nije iznenađujući", kao i da Nemačka "nije olako donela odluku o proterivanju ruskih diplomata", preneo je Asošijetid pres.

Ministar je rekao da je nemačka reakcija na trovanje bivšeg ruskog agenta u Londonu bio "potreban i odgovarajući politički znak solidarnosti s Velikom Britanijom zato što je Rusija odbila da pruži razjašnjenja oko tog slučaja".

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da je obavestlo većinu ambasadora čije zemlje su naložile proterivanje ruskih diplomata da će jednak broj njihovih diplomata u Rusiji biti proglašenim persone non grata.

U saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova navodi se da su pozvani ambasadori Australije, Albanije, Nemačke, Danske, Irske, Španije, Italije, Kanade, Letonije, Makedonije, Holandije, Poljske, Rumunije, Ukrajine, Finske, Francuske, Hrvatske, Češke, Švedske i Estonije.

U dokumentu se dodaje da, budući da su se u poslednjem momentu pridružile Crna Gora, Beligija, Mađarska i Gruzija, Rusija "ostavlja sebi za pravo na recipročne mere u odnosu na te države".

U saopštenju nije pomenut NATO koji proteruje sedam ruskih diplomata iz misije u sedištu te organizacije u Briselu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: