Kremlj: Putin za popravku odnosa; Diplomatama "nota"

Putin i dalje za popravljanje odnosa sa drugim zemljama, saopštio Kremlj. Istovremeno, u rusko ministarstvo spoljnih poslova pozvane diplomate.

Izvor: B92

Petak, 30.03.2018.

12:26

Kremlj: Putin za popravku odnosa; Diplomatama
Ilustracija: Getty Images

Prema saopštenju portparola Kremlja Dimitrija Peskova, ruski predsednik Vladimir Putin i dalje smatra da je bolje popravljanje odnosa sa drugim zemljama, uprkos odluci o proterivanju na desetine zapadnih diplomata zbog slučaja trovanja bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove kćerke Julije.

On je naveo da se ne slaže sa ocenom američke vlade da proterivanje 60 američkih diplomata pokazuje da Rusija nije zainteresovana za diplomatiju, preneo je Rojters i dodaje da je odluka Moskve da protera 60 američkih diplomata bila očekivana.

SAD su ranije ove nedelje donele odluku da proteraju 60 ruskih diplomata u znak solidarnosti sa Britanijom zbog trovanja bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripaljom i njegove ćerke Julije. Istu odluku donelo je više od 25 zemalja koje su najavile proterivanje ukupno preko 150 ruskih diplomata.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da će isti pristup kao u slučaju SAD, biti primenjen kada je reč o drugim zemljama, koje su proterale ruske diplomate ove nedelje.

Inače, ambasadori Nemačke i Francuske došli su danas u rusko Ministarstvo spoljnih poslova u Moskvi. Rojters navodi da je ispred zgrade ruskog ministarstva viđeno i službeno vozilo britanskog ambasadora. Kako se navodi, u automobilu je britanski ambasador Lori Bristou.

Uskoroje iz Ministarstvo spoljnih poslova saopšteno da je na razgovor pozvalo ambasadore zapadnih zemalja koje su preuzele "neprijateljske korake" u vezi sa "slučajem Skripalj", da bi im se uručile protestne note.

Ambasadori su pozvani i da bi ih ministarstvo obavestilo o uzvratnim merama, prenosi Tass.

U ministarstvu je bio i nemački ambasador Ridiger fon Frič koji je posle napuštanja zgrade izjavio da Rusija mora da odgovori na pitanja u vezi sa trovanjem bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripalja. On je dodao da je Berlin otvoren za dijalog sa Moskvom.

Među pozvanim diplomatama, kako prenose agencije, bio je prtedstavnik hrvatske ambasade u Rusiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: