Stiže odgovor: Moskva proteruje 60 američkih diplomata

Moskva će proterati onoliko diplomata iz drugih zemalja, koliko su one proterale ruskih diplomata zbog trovanja Sergeja Skripalja u Britaniji.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 29.03.2018.

19:22

Stiže odgovor: Moskva proteruje 60 američkih diplomata
Foto: Tanjug/AP/Alexander Zemlianichenko

To je najavio ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Oni imaju rok da do 5. aprila napuste Rusku Federaciju, prenosi Tass.

Lavrov je rekao da je američki ambasador u Moskvi Džon Hantsman pozvan danas u Ministarstvo spoljnih poslova, gde je obaveštan da Rusija odgovara istom merom na odluku SAD da protera 60 ruskih diplomata.

Zamenik ruskog ministra Sergej Rjabkov uručio mu je protestnu notu zbog proterivanja ruskih diplomata i zatvaranju konzulata Rusije u Sijetlu.

"Na osnovu principa reciprociteta, kao mera reakcije, 58 zaposlenih u ambasadi SAD u Moskvi i dva člana diplomatskog osoblja u generalnom konzulatu u Jekaterinburgu proglašeno je personom non grada zbog aktivnosti koje nisu u skladu sa njihovim diplomatskim statusom", saopštilo je ministarstvo.

Osim toga, Moskva je povukla pristanak za otvaranje i rad američkog generalnog konzulata u Sankt Peterburgu.

"Očekuje se da se američki predstavnici isele iz administrativne zgrade, ne kasnije od 31. marta", navodi se u saopštenju ruskog MSP.

Takođe se navodi da je Rusija zatražila od Hantsmena objašnjenje njegove izjave o eventualnom zamrzavanju ruske državne imovine u SAD.

"Američka strana je upozorena da će ostvarenje ove pretnje doneti dodatnu ozbiljniju degradaciju naših odnosa i biće praćena teškim posledicama po globalnu stabilnost", napominje ministarstvo.

Lavrov je rekao da će isti pristup biti primenjen kada je reč o drugim zemljama, koje su proterale ruske diplomate ove nedelje, prenosi AP.

Više od 20 zemalja, uključujući SAD, veliki broj zemalja EU i NATO, donelo je odluku da protera više od 150 ruskih diplomata ranije ove nedelje u znak solidarnosti sa Britanijom zbog trovanja Skripalja i njegove kćerke Julije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: