"Novi format pregovora o KiM, posmatrači iz SAD i Nemačke"

Hapšenje Marka Đurića je bio političko-bezbednosni okidač koji je ubrzao već postojeće pripreme za početak pregovora u novom format.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 29.03.2018.

00:41

screenshot

U to veruje politički analitičar Dušan Janjić, koji očekuje da će taj novi format značiti i dva posmatrača, jednog iz SAD i jednog iz Nemačke.

Janjić smatra da novi format u suštini znači intenzivnije razgovore, koje će pripremati politički pregovarači, a zatim će ih "u nekoliko susreta završiti predsednici".

Prema njegovim rečima, time se smanjuje vreme pregovora, broj učesnika, a postiže se kredibilnost onih koji to prihvataju i potpisuju.

"Novi format znači i učešće dva posmatrača, jednog iz SAD i jednog iz Nemačke. Očigledno je da je Evropska unija u konsultaciji sa državama Kvinte odlučila da poslove koji se 'dugo vuku' završi", rekao je Janjić.

To je, prema njegovom mišljenju, dobra reakcija, isto kao i poseta visoke predstavnice EU za spoljne poslove i bezbednost Federike Mogerini.

"Ali to neće rešiti probleme na terenu", ukazuje Janjić.

On je rekao i da to što se u zajedničkom saopštenju nigde ne pominju "obe strane" pokazuje da uobičajeno uspostavljanje simetrije od strane birokratije "više ne može da se sluša".

"To je dobra vest, jer će se konkretno govoriti o onome ko je nešto napravio ili izazvao, ali nije dobra vest za one koji planiraju da se u nastavku služe provokacijama", kazao je Janjić.

Kako je naveo, niz poslednjih događaja, a posebno ubistvo Olivera Ivanovića i onemogućavanje Đuriću da učestvuje na Okruglom stolu, pokazali su da postoji ozbiljna destabilizacija na prostoru KiM, ali on smatra da albanski i srpski lokalni političari ne rade ništa da na tu situaciju odreaguju.

"To je momenat koji bi trebalo prvo da bude dogovoren sa EU - koji je to mehanizam zajedničke saradnje Srbije i Prištine na uspostavljanju bezbednosti i otkrivanju počinioca ubistva Ivanovića. Ako se to ne uradi, građani će ostati u strepnji",

Politička poruka svih tih događaja, tvrdi on, jeste borba za teritoriju, ali smatra i da bi prištinske vlasti trebalo bi da razmisle da li se teritorija zaista čuva policijskim ili vojnim nasiljem.

Osvrnuo se i na odluku o samostalnom formiranju Zajednice srpskih opština od strane Srpske liste, koja je, smatra on, pripremana od početka februara.

"Naravno da je sad EU dobila novi problem, jer će unutar jednostrano proglašenog Kosova imati i jednostrano formiranu zajednicu opština", smatra Janjić.

Uzevši sve to u obzir, Janjić je ocenio da će dalji tok pregovora Srbije na evropskom putu ići planiranom dinamikom, ali da će svako biti primetna i nova energija - a to su pomenuti događaji.

"Olako se prešlo preko ubistva Olivera Ivanovića, ali preko nasilja od pre dva dana neće moći", zaključio je Janjić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: