Bilans – 121 diplomata "leti" iz 26 zemalja, a Srbija?

Ruske diplomate biće proterane iz 26 zemalja, uključujući 18 članica EU. To je koordinisani odgovor na napad na špijuna Sergeja Skripalja i njegovu ćerku.

Izvor: B92

Sreda, 28.03.2018.

09:08

Bilans – 121 diplomata
Foto: Gettyimages/Cameron Spencer

Evropskoj uniji pridružile su se SAD, Kanada, Australija, ali i još neke evropske države poput Makedonije i Moldavije.

Da podsetimo, Skirpalj i njegova ćerka Julija nađeni su 4. marta bez svesti u Solsberiju. I dalje su u kritičnom stanju, a za napad je optužena Rusija, s obzirom na to da je u napadu korišćen nervni agens “novičok“, za koji se tvrdi da je sovjetske proizvodnje.

Velika Britanija je odmah proterala 23 ruskih diplomata, na šta je Moskva odgovorila istom merom. Odgovor je međutim stigao iz 26 zemalja – Rusi će morati da idu.

Članice EU

Belgija: Portparol Ministarstva spoljnih poslova saopštio da će tu zemlju morati da napusti jedan ruski diplomata, prenosi CNN.

Hrvatska: Premijer Andrej Plenković potvrdio da Zagreb takođe proteruje jednog diplomatu.

Češka: Iz ove zemlje odlazi troje diplomata. Premijer Andrej Babiš i ministar spoljnih poslova Martin Stropnjicki to su potvrdili na konferenciji za novinare, a MSP je saopštilo da su te diplomate proglašene za “persona non grata“.

Danska: Ministarstvo spoljnih poslova u ponedeljak saopštilo da proteruje dvoje diplomata. “Stojimo rame uz rame sa Britanijom i kažemo ne Rusiji u vreme kada je Rusija pretnja i pokušava da podrije zapadne vrednosti“, saopštio je ministar Andres Smauelsen.

Estonija: I estonsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da će proterati jednog diplomatu.

Finska: Takođe, jedan diplomata.

Francuska: Ministar spoljnih poslova Žan-Iv le Drijan objavio je odluku o proterivanju četvoro diplomata, koji će tu zemlju morati da napuste u roku od nedelju dana. On je rekao da je odluka donesena s obzirom na zaklučak Evropskog saveta da “napad predstavlja ozbiljnu pretnju za celokupnu bezbednost“ i da je to čin solidarnosti sa britanskim partnerima.

Nemačka: Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je u ponedeljak da će proterati takođe četvoro diplomata. “U koordinaciji sa EU i NATO partnerima, federalna vlada odlučila je da zamoli četvoro ruskih diplomata da napuste Nemačku u roku od sedam dana. Zahtev je poslat danas Ambasadi Rusije“, saopštilo je ministarstvo.

Mađarska: Budimpešta će proterati jednog diplomatu zbog “onoga o čemu se diskutovalo na sastanku Evropskog saveta“, saopštilo je MSP, dodajući da je taj diplomata takođe obavljao obaveštajne poslove.

Irska: Među zemljama koje su odluku donele “malo kasnije“ je i Irska, iz koje će morati da ode jedan diplomata.

Italija: MSP saopštilo da će proterati dvoje diplomata iz Ambasade Rusije u Rimu kao “čin solidarnosti sa Velikom Britanijom i koordinisanom akcijom sa evropskim partnerima i NATO“.

Letonija: Iz Rige će biti proteran jedan diplomata. Međutim, iz ove zemlje moraće da ode i jedan građanin koji vodi kancelariju jedne ruske kompanije u glavnog gradu Letonije.

Litvanija: Sledi proterivanje troje diplomata, ali će na listi sankcija da bude još 21 osoba, dok će za 23 biti zabranjen ulazak u zemlju.

Holandija: Dvoje diplomata moraće da ide i zemlje, a ministar spoljnih poslova Mark Rute navodi da je korišćenje hemijskog oružja potpuno neprihvatljivo.

Poljska: MSP saopštilo da će proterati četvoro diplomata i dodalo da je napad pokazao kako “pretnja na teritoririji i za grašane EU i NATO može da se desi bilo gde“.

Rumunija: Iz zemlje ide jedan diplomata.

Španija: MSP saopštilo odluku o proterivanju dvoje diplomata. “Napad nervnim agensom predstavlja ozbiljnu pretnju kolektivnoj bezbednosti i međunarodnom pravu“, navelo je ministarstvo.

Švedska: Biće proteran jedan diplomata. Ostale države

Albanija: MSP saopštilo da proteruje dvoje ruskih diplomata. U saopštenju se navodi da su diplomate “persona non grata“, kao i da njihove aktivnosti nisu u skladu sa diplomatskim statusom.

Australija: Dvoje diplomata moraće da napusti Australiju u roku od sedam dana.

Kanada: Otava je saopštila da će proterati četvoro diplomata za koje tvrdi da su obaveštajni agenti ili “individue koje su koristile svoj diplomatski status kako bi podrili bezbednost Kanade i umešali se u demokratiju“.

Makedonija: I iz Skoplja ide jedan ruski diplomata.

Moldavija: Takođe, u roku od sedam dana, Moldaviju će morati da napusti troje diplomata.

Norveška: Jedan diplomata ide iz Osla. “Korišćenje nervog agensa u Solsberiju je veoma ozbiljna stvar“, navelo je MSP.

Ukrajina: Predsednik Petro Porošenko naveo da će Ukrajina proterati 13 diplomata.

SAD: Među prvima koje se suaopštile svoju odluku bile su SAD odakle će biti proterano 60 ruskih diplomata. Takođe, biće zatvoren ruski konzulat u Sijetlu. Od njih 60, navodno je 48 obaveštajnih agenata koji su radili u Ambasadi Rusije u Vašingtonu, a 12 je deo misije u Ujedinjenim nacijama.

A Srbija?

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je za “Blic“ da iz EU i sa Zapada Srbiji nije stigla nikakva preporuka o proterivanju ruskih diplomata. A kako kaže, i da je taj zahtev isporučen, “Srbija ga nikada ne bi ispunila“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: