I Crna Gora proteruje ruskog diplomatu

Crna Gora je proglasila jednog ruskog diplomatu za persona non grata i uskratila saglasnost za djelovanje počasnog konzula RF saopšteno je iz Vlade.

Izvor: B92, "Vijesti"

Sreda, 28.03.2018.

12:00

I Crna Gora proteruje ruskog diplomatu
Ilustracija: Getty Images

"Vlada Crne Gore je donela odluku da proglasi jednog diplomatskog predstavnika akreditovanog u ambasadi Ruske Federacije za persona non grata i da povuče saglasnost za delovanje počasnog konzula Ruske Federacije u Crnoj Gori", saopšteno je iz Vlade Crne Gore, a prenele su podgoričke Vijesti.

"O merama je obaveštena ambasada Ruske Federacije u Podgorici uz rok od sedam dana da diplomatski predstavnik napusti Crnu Goru", dodaje se u saopštenju.

Takođe, ističe se i da Crna Gora takvu odluku donosi "koordinisano sa saveznicima, u skladu sa merama preuzetim od strane članica EU i NATO", a u vezi sa delovanjem Rusije i napadom nervnim gasom na teritoriji UK koji je, kako kažu, Vlada u znak solidarnosti sa britanskim partnerima jasno osudila.

Vijesti podsećaju da je crnogorski premijer Duško Marković juče nagovijestio da bi Vlada Crne Gore mogla proterati ruske diplomate, poručujući da je Crna Gora obavezna da sledi spoljnu politiku EU i da se solidariše sa članicama NATO-a. Podsetimo, ruske diplomate biće proterane iz 26 zemalja, uključujući 18 članica EU. To je koordinisani odgovor na napad na špijuna Sergeja Skripalja i njegovu ćerku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: