Objavljena prepiska o Đurićevoj poseti Kosovu FOTO

Kancelarija za KiM obavestila 23. marta u 9:44 h kosovsku Kancelariju za vezu da Marko Đurić planira da poseti Kosovsku Mitrovicu i manastir Banjska 26. marta.

Izvor: Tanjug

Utorak, 27.03.2018.

12:13

Objavljena prepiska o Đurićevoj poseti Kosovu FOTO
Foto: Tanjug / Dragan Kujundžiæ

Evo šta je navedeno u tom mejlu:

"Ponedeljak, 26. marta 2018: Oko 12:00 sati dolazak na prelaz Jarinje i nastavak puta ka Kosovskoj Mitrovici (do objekta "Mitrovački Dvor").

Oko 15:15 sati odlazak u manastir Banjska.

Oko 17:00 sati povratak na prelaz Jarinje.

Putnici: Marko Đurić, Ivan Jakšić i Vaso Gujić".

U mejlu su navedeni i detalji vezani za vozilo i registarske tablice, kao i ime vozača.

"Ljubazno vas molimo za pomoć u pružanju policijske pratnje za direktora Kancelarije za KiM g.Marka Đurića tokom njegovog boravka na pomenutim mestima", stoji u mejlu upućenom u petak, 23. marta.

Narednog dana, 24. marta u 15:25 sati, Kancelarija za KiM upućuje novi mejl kosovskoj Kancelariju za vezu sledeće sadržine:

"Obaveštavamo vas da direktor Kancelarije za KiM g.Marko Đurić i generalni sekretar predsednika Srbije g.Nikola Selaković planiraju da posete Kosovsku Mitrovicu i manastir Banjska u ponedeljak, 26. marta".

Plan putovanja sa satnicom koji je iznet u ovom mejlu istovetan je kao i plan sadržan u prethodnom mejlu, a na listu putnika dodato je ime Nikole Selakovića, dok je među detalje vezane za prevoz uvršćeno još jedno vozilo i ime još jednog vozača.

U ovom mejlu se, takođe, traži pomoć u obezbeđivanju policijske pratnje za Đurića i Selakovića tokom boravka na pomenutim mestima.

Odgovor vlade iz Prištine stigao je tek 25. marta uveče, u 23:02 sati, a evo šta je navedeno u tom mejlu:

"S obzirom na to da je Dogovor o posetama visokih zvaničnika veoma jasan u pogledu kriterijuma i vremenskih rokova, nažalost nećemo moći da damo pozitivan odgovor na vaš zahtev ovoga puta".

U tom odgovoru, koji je potpisao Valjdet Sadiku, prištinski oficir za vezu, a koji je upućen oficiru za vezu Beograda u Prištini Dejanu Pavićeviću, dalje stoji:

"Ipak, veoma smo posvećeni dijalogu i pozitivnim porukama koje odatle proističu, bez obzira na najnovije izjave kojima smo prisustvovali, te vas pozivamo da pošaljete još jedan zahtev zasnovan na kriterijumima koji su jasno izneti u gorepomenutom Dogovoru".

Sutradan, odnosno 26. marta u 12:13 sati, mejl s Pavićevićim potpisom upućen je Valjdetu Sadikuu, u kojem se naglašava da se tim mejlom, u formalnom smislu, ne podnosi novi zahtev, već da je to potvrda zahteva poslatog 23. marta, na koji prištinska strana nije odgovorila, a na šta je obavezana Dogovorom.

"S obzirom na to da nije moguće odbiti pružanje mera kojim se omogućuje bezbednost tokom posete, prema Dogovoru o posetama visokih zvaničnika, želeli bismo da vas ovim putem obavestimo da će g.Đurić sigurno posetiti KiM - u skladu s gorepomenutim Dogovorom i primenjivim domaćim i međunarodnim propisima", stoji u mejlu.

Navodi se dalje:

"Uz to, želeli bismo da vas posavetujemo da ne pokušavate da ometete posetu i da ne preduzimate korake koji bi mogli da dovedu do eskalacije situacije i daljih tenzija, a u slučaju da to učinite, smatrali bismo vas u potpunosti odgovornim za posledice koje bi iz toga proizišle".

Inače, u Dogovoru o zvaničnim posetama koji su postigli Beograd i Pristina, a koji se primenjuje od 1. decembra 2014, stoji:

"Svaka strana će imenovati po jednog zvaničnika koji će imati redovan i pojednostavljen pristup drugoj strani i za koga će strane dostavljati samo logističke informacije kako bi se omogućila priprema poseta. Posete ovih zvaničnika sprovodiće se tako da se unapređuje proces normalizacije odnosa ili da se pruža doprinos sveukupnom radu u kontekstu dijaloga uz posredovanje EU".
Foto: Tanjug, Sava Radovanoviæ
Foto: Tanjug, Sava Radovanoviæ
Foto: Tanjug, Sava Radovanoviæ
Foto: Tanjug, Sava Radovanoviæ
Foto: Tanjug, Sava Radovanoviæ

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: