Za Kosovo "nema mesta" u svetskim medijima

Napetost na Kosovu i Metohiji koja je u ponedeljak rezultirala hapšenjem direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića za svetske medije bila je nevidljiva.

Izvor: B92

Utorak, 27.03.2018.

11:18

Za Kosovo
Foto: Tanjug/AP

Vest da je Đurić uhapšen na Kosovu objavile su agencije Rojters i AP, a informaciju je preneo i britanski "Gardijan", nemački "Dojče vele" i nekoliko američkih medija. Američka agencija AP je u izveštaju o hapšenju Marka Đurića u Kosovskoj Mitrovici, ocenila da će taj potez "raspaliti tenzije između dva neprijatelja.

Međutim, osim osnovne vesti o privođenju i "deportovanju" Đurića u Srbiju, strani mediji nisu posvetili veću pažnju incidentima na Kosovu u kojima je povređeno desetine ljudi, kao ni reakcijama zvaničnika i mogućim posledicama.

Tenzije su na KiM počele u ponedeljak pre podne kada je, kako je javljeno, kosovska policija na administrativnom porelazu Jarinje onemogućila prolaz ministru kulture Vukosavljeviću, iako je njegova poseta uredno najavljena. Ministar kulture trebalo je da obiđe manastire na KiM.

Policija Kosova negirala je tvrdnje da ministru kulture Srbije Vladanu Vukosavljeviću nije dozvoljeno da uđe na Kosovo i navela da je on, i pred toga što je imao dozvolu, sam odlučio da se vrati u Beograd.

Potom su se pojavile protivrečne informacije: pripadnici specijalne jedinice ROSU nalaze se na prelazu Jarinje i 200 pripadnika ROSU nalazi se u severnom delu Mitrovice.

Ranije je zamenik komandira kosovske policije za region Sever Besim Hoti demantovao da su specijalne jedinice ROSU krenule na sever Kosmeta.

Interventna jedinica kosovske policije privela je u ponedeljak oko 17h u Kosovskoj Mitrovici direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića i potom ga odvela u Prištinu, pa na Merdare. On se potom vratio u beograd.

Nakon ukazane lekarske pomoći u Beogradu Marko Đurić se sada oseća dobro, kaže pomoćnik direktora Kancelarija za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Pripadnici kosovske policije naoružani dugim cevima bacili su šok bombe ispred Mitrovačkog dvora u pokušaju da rasteraju Srbe koji im nisu dozvolili da uđu u prostoriju u kojoj je bio zakazan okrugli sto u okviru unutrašnjeg dijaloga o Kosovu. Opširnije - OVDE.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je na konferenciji za novinare nakon hitne sednice Saveta za nacionalnu bezbednost da su "teroristi obučeni u policijske uniforme specijalnih jedinica nepostojeće države Kosovo hteli da pokažu da mogu da zauzmu sever Kosova".

Kako je rekao, to su radili uz podršku Euleksa i “na dva vozila jedinice ROSU, bila su dva vozila Euleksa”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: