"Nema diplomatije koja će ovo ispeglati"

Političari i analitičari iz Srbije i danas, dan nakon hapšenja Marka Đurića u Kosovskoj Mitrovici, kritikuju taj potez Prištine.

Izvor: B92

Utorak, 27.03.2018.

09:11

Tanjug/AP

Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) pozvao je Srbe na Kosovu i Metohiji na pribranost, razum i očuvanje mira. DSS smatra da je reč o opomeni za srpski narod.

POKS je saopštio da Hašim Tači, iako je nateran od svojih mentora da krene da čini makar neke ustupke Srbima, kako bi se lakše došlo do dogovora, smislio način da taj proces zaustavi zbog eskalacije nasilja koje je sam izazvao. "Svi sada očekujemo reakciju Evropske unije, koja mora oštro da osudi albansku stranu. Ukoliko to ne učini, izgubiće i to malo kredibiliteta što joj je ostalo kao posrednika u razgovorima izmedju Beograda i Prištine", rekao je predsednik POKS Žika Gojković. Predsednik Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović ocenio je da su upad specijalnih jedinica ROSU u Kosovsku Mitrovicu i hapšenje direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića opomena za srpski narod na KiM šta bi ih čekalo u slučaju priznavanja secesije Kosova. DSS takođe smatra da je ovo pokazatelj "sloma" politike aktuelne vlasti.

"Hapšenje direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića nije bila demonstracija sile nego demonstracija nemoći Albanaca", izjavio je predsednik Centra za proučavanje globalizacije Dejan Miletić. "Albanci moraju da krenu putem mirnih rešavanja i sporazumevanja sa Srbijom. Da bi to izbegli oni koriste silu, a sila je krajnja mera i utočište slabih i nemoćnih", rekao je juče Miletić gostujući na Pinku.

On je dodao da nalogodavci ovakvog "divljačkog postupanja" nad srpskim narodom i njegovim predstavnicima treba da budu svesni da se to neće zaboraviti. "Treba doći do imena onih koji su dizali pušku na srpski narod jer je to nedopustivo ponašanje koje ćemo zapamtiti i znati da kaznimo, ali onda kada mi to odlučimo i odaberemo trenutak i vreme, a ne kada oni koji hoće da destabilizuju region to žele", rekao je Miletić.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković smatra da je hapšenje Đurića izrežirano sa ciljem da se dodatno pritisne Srbija, a Albanci su tim činom gotovo u potpunosti "sahranili" pregovarački proces.

Marko Đurić bio je, kaže, u mirnoj misiji na Kosovu, a uhapšen je kao kriminalac i sprovođen po ulicama Prištine, što predstavlja, ocenjuje, oblik javnog ponižavanja predstavnika države o kojem medjunarodna zajednica ćuti.

"Nema diplomatije koja ovo može da ispegla. Prizori hapšenja Marka Đurića su stvarno zastrašujući i pokazuju otvoreno nasilje kosovskih institucija, a u Prištini vrlo dobro znaju ko je Marko Đurić, jer Hašim Tači i ostali kosovski pregovarači bez problema sa njim razgovaraju u Briselu", rekao je juče Stanković za TV Pink.

Politički analitičar Branko Radun smatra da Beograd treba da razmisli o povlačenju Briselskog sporazuma, a da Srpska lista treba da se povuče iz prištinskog parlamenta. On kaže da su takvi koraci potrebni kako bi se "uozbiljila stvar", jer smatra da je Srbija do sada bila previše tolerantna prema Albancima.

Radun je ukazao da Zapad Albancima toleriše ono što Srbima ne bi tolerisao i da se godinama čeka na formiranje Zajednice srpskih opština, dok je srpska strana svoje obaveze ispunila. "Nisu Albanci to radili sami po sebi, već uz pomoć Vašingtona. Briselski sporazum je obesmišljen", rekao je Radun za TV Pink. Kaže da su incident u Kosovskoj Mitrovici i hapšenje Marka Đurića pokazali da iza svega "stoji Vašington", kao i da su Rusi prijatelji Srbiji, ali da je pitanje koliko mogu da pomognu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: