Proteran Rus – probao da sazna "makedonske tajne"?

Makedonski šef diplomatije Nikola Dimitrov kaže da je ruski diplomata proteran iz Skoplja i jer je "izašao iz diplomatskog mandata" i odredbi Bečke konvencije.

Izvor: B92

Utorak, 27.03.2018.

22:20

Proteran Rus – probao da sazna
Getty images

"Radi se o pokušaju dobijanja poverljivih informacija važnih za bezbednost Makedonije. Naša saznanja su evidentirana i potkrepljena čvrstim dokazima, i nemamo dileme oko toga", rekao je Dimitrov.

To je, dodao je, bila i zaštita državnog interesa, integriteta institucija i bezbednosti države.

Ministar je rekao da je to drugi razlog za proterivanje ruskog diplomate, a da je prvi da se pokaže solidarnost s Velikom Britanijom zbog trovanja bivšeg dvostrukog ruskog agenta.

Po njegovim rečima, odluka o proterivanju ruskog diplomate doneta je posle pažljivog razmatranja i analize.

Povodom interesovanja javnosti koje proterani diplomata, Dimitrov je istakao, da je Makedonija dužna da zaštiti njegov identitet zbog sigurnosti i poštovanja prema Ruskoj Federaciji.

Ministar spoljnih poslova je ocenio da među prijateljima ima i nerazumevanja, ali da će prijateljstvo biti jače kad se to prevaziđe.

"Želimo da imamo prijateljske odnose sa svim državama, koji podrazumevaju iskrenost i razumevanje za strateške i ključne iterese obe strane", rekao je Dimitrov.

On je to rekao na zajedničkoj kionferenciji za novinare s ministarkom Austrije za spoljne poslove Karen Knajsl, koja je u poseti Makedoniji.

Knajsl je, kako su preneli mediji, rekla da je Austrija solidarna s Velikom Britanojom posle hemijskog napada, ali da je proterivanje diplomata bilateralno pitanje.

"Austrija vodi politiku neutraspnosti i uvek smo gradili mostove. To je tradicija austrijske diplomatije", rekla je Knajsl na ptanje zašti Beč nije proterao nijednog ruskog diplomatu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: