Region pomno prati dešavanja na KiM:Usijani odnosi BG i PR

Dan nakon hapšenja direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića u Kosovskoj Mitrovici, regionalni mediji s punom pažnjom prate dešavanja u Srbiji.

Izvor: B92

Utorak, 27.03.2018.

09:03

Region pomno prati dešavanja na KiM:Usijani odnosi BG i PR
Foto: Tanjug/AP

Hrvatski "Jutarnji list" na svom sajtu kao najvažniju vest objavio je vest o razvoju sitiacije na Kosovu i Metohiji nakon hapšenja Đurića pod naslovom "Teški incident u Kosovskoj Mitrovici doveo odnose Prištine i Beograda do usijanja: Srbi izlaze iz vlade Kosova, Vučić bljuvao vatru nakon hitnog sastanka".

U vesti su, osim toka događaja na KiM, navedene i izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića, predsednika Kosova Hašima Tačija i stranih zvaničnika. "Jutarnji" piše i da predstavnici Srpske liste objavili da izlaze iz kosovske vlade “jer dijalog nema smisla dok Priština demonstrira silu”.

I "Večernji list" na svom sajtu prenosi dešavanja iz Srbije, citirajući u naslovu srpskog predsednika Aleksandra Vučića: 'Teroristi u uniformama upali su u Mitrovicu i pokazali kako zauzeti sever Kosova'.

Zagrebački portal "Indeks" takođe se bavi temom hapšenja na KiM. Preneta je vest hrvatske agencije Hina, naslovljene: "Vučić o situaciji na Kosovu: "U Mitrovicu su upali teroristi u uniformama". Jučerašnja "Indeksova" vest o dešavanjima u južnoj srpskoj pokrajini preneta je sa mnogo napetijim naslovom: "UZBUNE, BOMBE I DUGE CEVI: Može li situacija na Kosovu eskalirati u pravi rat?".

Mediji u BiH i danas prate razvoj situacije na KiM, te "Dnevni avaz" javlja da je "Situacija u Kosovskoj Mitrovici mirna", dok na portalu "Klix.ba" kao jedna od najvažnijih vesti stoji izjava Vučića: Albanska teroristička banda uz pomoć EULEX-a "uteruje strah u kosti" Srbima na Kosovu.

Radiotelevizija Crne Gore na svom sajtu izveštava o toku jučerašnjeg hapšenja Đurića na Kosmetu pod naslovom: "Đurić proteran, suzavci i šok bombe".

Makedonska novinska agencija MIA jutros javlja da je "Đurić deportovan u Srbiji, Srpska lista izlazi iz vlade".

Podsetimo, interventna jedinica kosovske policije privela je u ponedeljak oko 17h u Kosovskoj Mitrovici direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića i potom ga odvela u Prištinu, pa na Merdare.

Pripadnici kosovske policije naoružani dugim cevima bacili su šok bombe ispred Mitrovačkog dvora u pokušaju da rasteraju Srbe koji im nisu dozvolili da uđu u prostoriju u kojoj je bio zakazan okrugli sto u okviru unutrašnjeg dijaloga o Kosovu.

Opširnije - OVDE.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: