Vučić: Teroristi hteli da pokažu moć i podršku Zapada

Teroristi obučeni u policijske uniforme specijalnih jedinica nepostojeće države Kosovo hteli da pokažu da mogu da zauzmu sever Kosova, kaže Aleksandar Vučić.

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.03.2018.

21:16

Vučić: Teroristi hteli da pokažu moć i podršku Zapada
Foto: Tanjug / Rade Preliæ

Kako kaže, to su radili uz podršku Euleksa i “na dva vozila jedinice ROSU, bila su dva vozila Euleksa”.

Predsednik Srbije je tokom obraćanja medijima nakon hapšenja Marka Đurića u Kosovskoj Mitrovici rekao da je Srbija “poštovala sve međunarodne akte” i da je na vreme obavestila Prištinu o nameri srpskih zvaničnika da odu na Kosovo.

Vučić je rekao i da se čuo sa Markom Đurićem koji će, kako kaže, biti primljen u neku od medicinskih ustanova jer “ima određenih problema“.

Prema njegovim rečima, Kancelarija za KiM je 75 sati pre događaja u Mitrovici obavestila nadležne organe na Kosovu da će Đurić posetiti Kosovo: “Pritom, prema dogovoru o zvaničnim posetama, 72 sata ranije je potrebno ako ja idem na Kosovo… Za Marka Đurića je potrebno 24 sata”, kaže Vučić.

Vučić je tu istakao da nije reč o “traženju dozvola, već obaveštavanju”.

“Dakle, da bude jasno, Marko Đurić je u skladu sa sporazumima sa Prištinom, tri puta pre vremena obavestio o svom dolasku na KiM. Na to nema reakcije. Dan posle toga ide druga najava u kojoj je dodato samo ime Nikole Selakovića. Odgovor stiže 25. marta u 23.02, kažu nije na vreme podnet zahtev. Prvo, nije zahtev nebo objašnjenje. Drugo, lažeš. Na to ide odgovor da ćemo postupiti i posetiti Kosovo u skladu sa međunarodnim pravom i molimo ih da ne pokušavaju da izazovu korake kojima će izazvati eskalaciju tenzija”, naveo je Vučić.

“Interesantno, Pacoli je rekao da Đuriću i Vulinu nije dozvoljen ulazak na Kosovo ‘jer podstiču mržnju’. Da li je teroristička, banditska država to odlučila da može da izmisli verbalni delikt? Da li zabranjuje nekome zato što ih ne voli? To ne piše nigde u sporazumu”, dodao je Vučić.
Kako kaže, "albanski teroristi su želeli da pokažu moć i da imaju podršku Zapada": “Hvala im na toj informaciji”.

O inicijativi Srpske liste da napusti kosovsku vladu rekao je da "neće odlučivati umesto njih" i da je to na njima, ali da treba da odluče hladne glave, a rekao je i da su mnogi zapadni ambasadori zvali Srpsku listu i molili ih da ne izađu iz kosovske vlade.

Osim toga, Vučić je istakao i da on "odbio da razgovara sa mnogim ambasadorima".

“Ljudi iz Srbije neka ne budu uplašeni, nismo mi tako slabi kao što neki misle, samo što mi snagu ne pokazujemo. A oni… Čestitamo vam, veliki heroji, mnogo ste jaki. Tiha voda breg roni, znate da ja volim ono što piše na semaforu na kraju, a ne da dobijete crveni u 29. minutu”, rekao je Vučić. Vučić je rekao da je pitanje za Euleks i zašto je uhapšen Milorad Zajić.

"U petak sam postavio pitanje EU, da mi kažu zašto je uhapšen Milorad Zajić? Zašto ste hapsili Bogdana Mitrovića? Zašto maltretirate Srbe? Nisam dobio odgovor jer to nije pitanje za Euleks", rekao je predsednik Srbije i dodao da je "njihovo da zauzimaju sever Kosova".

"Dok su nam pojedini prestavnci govorili 'budite mirni, mi ćemo da razgovaramo sa našim štićenicima', oni počinju akciju u kojoj ta teroristička banda koja baca šok bombu i tuče, ne samo Marka Đurića, već i druge ljude. Snmke kako ga brutalno tuku ćemo pokazati javnosti. Ti teroristi su uhapsili Đurića, valjda zato što im je tri puta pisao pisma, ili im se ne sviđa što Marko ne priznaje njihovu terorističku državu", naveo je Vučić.

Kako je naglasio, "ta banda terorista slikala sa njim kao trofejem i vodili ga po ulicama".
Foto: Tanjug / Rade Preliæ
"A ne znaju kako su ponizili sebe. Ti teroristi uhvatili mučenog Marka Đurića, vode ga, a drugi teroristi mu zvižde. Preživeo je Đurić, ali mi nećemo preći preko toga. Svi koji su učestvovali u tome odgovaraće pre držanim organima Srbije. I dva lica srpske nacionalnosti koja su pomagala albanskim teroristima za otmicu Marka Đurića, svi će odgovarati Srbiji", istakao je Vučić.

On tokom obraćanja medijima se posebno obratio građanima na severu Kosova.

"Pozivam građane na severu Kosova da budu mirni i spokojni jer albanski teroristi neće uspeti da preduzmu ništa protiv njih, ni oni ni njihovi zapadni partneri. Srbija nikome neće da preti, ali neće ni dozvoliti nikome da uništi njen narod. Nikome nećemo dozvoliti da ugrozi bezbednost naših građana".

Vučić je naveo da je "sada besmisleno govoriti o briselskom dijalogu" i dodao da ćemo "čekati godinama da se ispune obaveze o ZSO".

"Njima ne pada na pamet da to ispune", zaključio je Vučić.

Na pitanje zbog čega nije uhapšen Marko Selaković Vučić je rekao da je to najbolji pokazatelj da odluka o hapšenju Đurića nije ni po kakvom zakonu, dok je na pitanje s kim večeras sve razgovarao nakon dešavanja u Prištini, rekao:

“Ništa neću pričati s kim sam sve razgovarao, lakše bi mi bilo da vam pokažem listu s kim nisam pričao i koga sam odbio”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

122 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: