Policija se oglasila o srpskom ministru, bez reči o ROSU

Zamenik komandira kosovske policije za Sever Besim Hoti je demantovao da su specijalne jedinice ROSU krenule na sever Kosmeta, ali je potom policija zaćutala.

Izvor: B92, Tanjug

Ponedeljak, 26.03.2018.

11:21

Policija se oglasila o srpskom ministru, bez reči o ROSU
FOTO Tanjug/ EDIB TAHIROVIC

Hoti je naveo da je upućena interventna jedinica kosovske policije iz istog regiona koja sprovodi “operativni plan“ u vezi sa zabranom planiranog današnjeg dolaska srpskih zvaničnika na teritoriju Kosmeta. U toj nameri je sprečen ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević. Mediji prenose da su jedinice ROSU ipak angažovane.

Kosovska policija tvrdi da ministru Vukosavljeviću nije bio zabranjen ulazak na Kosovo već se on nakon prelaska administrativne linije sam vratio.

Posle ovih informacija mediji su preneli da su jedinice ROSU ipak angažovane, a najavljena konferencija za medije kosovske policije je otkazana bez obrazloženja.

“Ne radi se o specijalnim jedinicama, već o interventnoj jedinici. Sprovodimo operativni plan koji je na snazi, a on se tiče odluke da se ne odobri poseta zvaničnika srpske vlade“, naveo je ranije Hoti.

On je tada dodao da je, prema njegovim informacijama, to tročlana delegacija zvaničnika, među kojima je i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.
Kako navodi prištinska "Gazeta", policija je otišla na Jarinje "kako bi zaustavila Vulina i Đurića", ali se tamo "prvi na udaru", našao Vukosavljević, kome oko 11.30 nije bilo dozvoljeno da prođe.

Istovremeno, Tanjug je objavio saznanje da su prištinske vlasti zabranile Vulinu posetu Kosovskoj Mitrovici, gde je planirao da obiđe porodicu Vučetić. Kosovska policija je oko 11. 30 sati na administrativnom porelazu Jarinje onemogućila prolaz ministru kulture Vukosavljeviću, iako je njegova poseta uredno najavljena. Ministar kulture i sutra trebalo je da obiđe manastire na KiM.

"Mi smo pripremili posetu našim manastirima, našoj kulturnoj baštini. Ova odluka predstavlja jedan veliki propust i ne doprinosi ukupnoj situaciji. Bez obzira na ove trenutne okolnosti, srpska kulturna baština na KiM sija svojim jakim sjajem već preko 800 godina i to će nastaviti da čini u budućnosti", rekao je Vukosavljević.

Policija Kosova negirala je tvrdnje da ministru kulture Srbije Vladanu Vukosavljeviću nije dozvoljeno da uđe na Kosovo i navela da je on, i pred toga što je imao dozvolu, sam odlučio da se vrati u Beograd.

"U cilju istinitog informisanja javnosti i izbegavanja mogućih dezinformacija, Policija Kosova je na osnovu odluke MIP-a Kosova dozvolila ulazak ministru kulture Vladanu Vukosavljeviću, koji nakon ulaska nije nastavio dalje već se po sopstvenoj odluci vratio u Srbiju", navodi se u saopštenju Policije Kosova.

Policija je takođe saopštila da je prvobitno bilo planirano da ministar Vukosavljević na Kosovo uđe preko prelaza Merdare, ali da je on izabrao prelaz Jarinje. Prema poslednjim informacijama, ispred zgrade Mitrovačkog dvora okupljen je veliki broj građana koji protestuju zbog poteza kosovskih vlasti, a u Kosovskoj policiji za region sever za 13.00 zakazana je vanredna konferencija za novinare, koja je potom bez obrazloženja otkazana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: