Plenković o ruskoj personi non grata VIDEO

Premijer Hrvatske Andrej Plenković rekao je da će Hrvatska zbog slučaja trovanja dvostrukog ruskog špijuna Sergeja Skripalja proterati ruskog diplomatu.

Izvor: B92, Jutarnji.hr

Ponedeljak, 26.03.2018.

17:15

Plenković o ruskoj personi non grata VIDEO
Foto: EPA-EFE Patrick Seeger

"Tokom dana ćemo doneti odluku o proglašavanju jednog akreditovanog ruskog diplomatskog predstavnika u Republici Hrvatskoj personom non grata", rekao je hrvatski premijer na konferenciji za novinare, koji je naveo da se Hrvatska time solidariše s Velikom Britanijom u skladu sa zaključcima nedavnog samita Saveta EU.

"Reč je o političkoj poruci solidarnosti s obzirom na karakter napada u Ujedinjenom Kraljevstvu koje je naša saveznica i partneru EU i NATO savezu", naglasio je Plenković, ne želeći da komentariše mogućnost odgovora Moskve na tu meru niti imenovati diplomatu o kojem je reč.

Premijer Hrvatske je na konferenciji izrazio saučešće Rusiji povodom velike tragedije u gradu Kemerovu, dodavši kako je uputio telegram saučešća ruskom premijeru Dmitriju Medvedevu.

SAD, Kanada i najmanje 14 zemalja EU, među kojima su Nemačka i Francuska, donelo je odluku o proterivanju ruskih diplomata zbog slučaja Sergeja Skripalja.

Odluku o proterivanju ruskih diplomata nakon slučaja Sergeja Skripalja donelo je 14 zemalja EU i SAD, naveo je predsednik Evropskog saveta Donald Tusk.

Tusk je rekao da postoji mogućnost da se primene i dodatne mere, koje bi uključile i nova proterivanja u narednim danima ili nedeljama, prenosi AP.

Među zemljama koje će proterati Ruse su: Poljska, Litvanija, Letonija, Estonija, Nemačka, Francuska, Danska, Ukrajina, Češka, Holandija, Francuska, Italija i SAD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: