Finski poslanik: Pućdemon napustio Finsku

Smenjeni katalonski lider Karles Pućdemon protiv kojeg je Španija izdala evropski nalog za hapšenje napustio je u petak Finsku i vratio se u Belgiju.

Izvor: B92

Subota, 24.03.2018.

19:17

Finski poslanik: Pućdemon napustio Finsku
Foto: Gettyimages/Sean Gallup

To je izjavio finski poslanik koji je pozvao Pućdemona u posetu Helsinkiju.

Poslanik Miko Karna napisao je na Tviteru da je upravo dobio informaciju da je "Pućdemon u petak uveče otišao iz Finske u Belgiju".

Policija u Finskoj saopštila je ranije danas da je spremna da uhapsi bivšeg katalonskog lidera, ali je dodala da ne zna da li je on i dalje u njihovoj zemlji.

Pućdemon koji mesecima živi u egzilu u Belgiji, u Finskoj je bio u četvrtak i petak na sastanku s nekim poslanicima kao i na jednom seminaru na Helsinškom univerzitetu.

Španski sudija juče je izdao poternice za šest zvaničnika katalonskih separatista, među kojima je i Pućdemon.

Katalonija je 27. oktobra jednostrano proglasila nezavisnu republiku. Zatim je Španija uvela direktnu upravu u tom regionu, smenila regionalnu vladu i raspustila katalonski parlament. U međuvremenu su privedeni članovi bivše regionalne vlade i organizovani izbori na kojima su separatističke stranke osvojile malu većinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

22 h

Podeli: