Berluskonijeva saveznica prva žena na čelu Senata

Italijanski poslanici izabrali su predsedavajuće oba doma parlamenta na osnovu ishoda izbora od 4. marta.

Izvor: Tanjug

Subota, 24.03.2018.

16:47

Berluskonijeva saveznica prva žena na čelu Senata
Foto: Gettyimages/Franco Orglia

Pri tome je populističkom Pokretu 5 zvezdica pripalo vodeće mesto u donjem domu, stranci Forca Italija nekadašnjeg premijera Silvija Berluskonija u gornjem domu parlamenta.

Međutim, Berluskonijeva koalicija desnog centra tvrdi da ovo nije uvod u formiranje vlade po ovakvom modelu.

AP navodi da je na vodeću funkciju u Senatu izabrana dugogodišnja Berluskonijeva saveznica Marija Elizabeta Alberti Kazelati, koja će biti prva žena na čelu gornjeg doma italijanskog parlamenta.

Navodi se da će predsedavajući Poslaničkog doma biti Roberto Fiko iz Pokreta 5 zvezdica.

AP navodi da uprkos ovom sporazumu o raspodeli vodećih mesta u parlamentu, nama čvrstih nagoveštaja da je blizu formiranje nove vlade, a pregovori o tome da li bi bilo Pokret pet zvezdica ili Berluskonijeva koalicija mogli da obezbede parlamentarnu većinu mogli bi da potraju nedeljama.

Blumberg navodi da su Berluskoni, lider Lige (nekada Lige za sever) Mateo Salvini i Đorđa Meloni iz ultradesničarske stranke Frateli d'Italija (Braća Italije) objavili zajedničko saopštenje u kojem se obavezuju da "neće tragati za individualnim sporazumima za formiranje vlade".

Navodi se da su se Salvini i lider Pokreta 5 zvezdica Luiđi di Majo dogovorili oko vodećih mesta u parlamentu, nateravši Berluskonija da povuče kandidaturu za predsedavajućeg Senata Paola Romanija, bivšeg ministra, iako je nekadašnji premijer bio besan pošto je Di Majo odbio da se sastane sa Berluskonijem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: