Rusija demantuje da je koristila zapaljive bombe u Guti

Ruska vojska demantovala je da je bombardovala pobunjeničko uporište u istočnoj Guti zapaljivim bombama, kako je to navela Opservatorija za ljudska prava.

Izvor: B92

Petak, 23.03.2018.

20:12

Rusija demantuje da je koristila zapaljive bombe u Guti
Foto: GettyImages

"Ruska avijacija nije sprovodila vazdušne udare u stambenim četvrtima istočne Gute i, za razliku od međunarodne koalicije predvođene SAD-om, ne koristi zapaljivo oružje", navelo je rusko Ministarstvo odbrane, a prenele ruske novinske agencije.

Ministarstvo je nazvalo "sramotnim lažima" koje šire "prevaranti" informacije da je ruska avijacija koristila to oružje.

Vazdušni napadi na istočnu Gutu u Siriji pojačani su poslednjih dana i korišćene su zapaljive bombe prema svedočenjima novinara agencije Frans pres i nevladinih organizacija.

Opservatorija za ljudska prava je procenila da je više od 1.600 civila ubijeno u istočnoj Guti od 18. februara i početka ofanzive sirijskih snaga na tu pobunjeničku oblast. Sirijskim snagama pomažu i ruski avioni.

Prema Opseratoriji, 37 civila noćas je umrlo od opekotina i od gušenja u oblasti Arbin. Opservatorija navodi da su za to odgovorni ruski avioni koji su intervenisali da podrže snage sirijske vlade.

Kako navodi agencija Frans pres, slike koje su snimili njeni izveštači ukazuju na moguću upotrebu belog fosfora, čija upotreba na vojne ciljeve, kada se nalaze među civilima, je zabranjena prema međunarodnom humanitarnom pravu.

Moskva je uvek demantovala da njeni avioni bombarduju istočnu Gutu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: