Novaja gazeta: Podzemlje 90-ih došlo do nervnog gasa

Vodeći ruski nezavisni list Novaja gazeta navodi da su ruske kriminalne grupe pre dve decenije došle do nervnog gasa sličnom “novičoku”.

Izvor: Beta

Petak, 23.03.2018.

00:12

Novaja gazeta: Podzemlje 90-ih došlo do nervnog gasa
Foto: Gettyimages

Podsećamo, “novičok” je navodno upotrebljen za trovanje bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripalja u Velikoj Britaniji.

Novaja gazeta navodi da je istraga iz 90-ih ustanovila da je Leonid Rink, stručnjak uključen u razvoj nervnog agensa koji je na Zapadu nazvan "novičok", prodao nekoliko ampula podzemlju, između ostalih neidentifikovanim čečenskim kriminalcima.

To se desilo dok se Rusija borila protiv islamskih separatista u Čečeniji.

Istražitelji su to otkrili dok su ispitivali smrt moskovskog bankara Ivana Kivelidija, čiji su ubice taj otrov stavile na slušalicu njegovog telefona. Kiveldi je umro 1995.

Rink je osudjen jer je dao otrov za taj napad, ali je kažnjen uslovno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: