Slika kao dokaz: Koga Tači posećuje u Americi

Nakon što je priznao da se nalazi u Njujorku zbog "koordinisanja angažovanja SAD" u vezi Kosova, na Tviteru objavljena slika Tačija i senatora Boba Dola.

Izvor: B92

Petak, 23.03.2018.

10:24

Slika kao dokaz: Koga Tači posećuje u Americi
EPA-EFE/VASSIL DONEV

"Želim da se zahvalim ambasadorki Flori Čitaku i predsedniku Hašimu Tačiju što su me danas posetili - i veliki 'podignuti palac' za ratifikaciju demarkacije granice sa Crnom Gorom", napisao je senator Dol na svom nalogu na Tviteru.

Podsetimo, Bob Dol je poznat po svojim otvorenim stavovima za nezavisnost Kosova. On je još 2004. u nekoliko svojih javnih obraćanja izjavljivao da Kosovu što pre treba dati nezavisnost, a 2002. je prihvatio ponudu tadašnjeg predsednika Kosova Ibrahima Rugove da u Kongresu SAD predstavlja interese Kosova.

Takođe je podržao održavanje referenduma za u Crnoj Gori za otcepljenje od tadašnje SRJ. Dol je doduše penzionisan, ali je među senatorima veoma uticajan.

Tačijeva poseta Americi dobila je novu dimenziju jer je gotovo istovremeno u SAD boravio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Kako su preneli mediji, Vučić je u Njujorku bio u svojevrsnoj diplomatskoj ofanzivi u vezi nastavka rešenja odnosa između Beograda i Prištine, a sastao se i sa generalnim sekretarom UN Antonijom Guterešom.

Vučić je bio u Njujorku, a Tači u Vašingtonu.

Tači, s druge strane, kaže da njegova poseta nema veze sa Vučićem i da je u SAD bio zbog "koordinisanja angažovanja sa vlastima SAD pošto Kosovo ulazi u jednu novu i važnu fazu i posvećenost treba da bude dobro i jasno koordinisana danas i u budućnosti".

On je za Radio Slobodna Evropa rekao da se radi o "procesu koji će otvoriti put za postizanje konačnog sporazuma o potpunoj normalizaciji odnosa Kosova i Srbije".
"To je osetljivo pitanje i zahteva koordinaciju sa svim partnerima i prijateljima, ali glavna adresa za Kosovo ostaje Vašington", kazao je Tači u intervjuu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: