Nove tenzije u Zagrebu: "Kao kad je Kolinda zvala Vučića"

Najnoviji događaji u Zagrebu ponovo su podgrejali teoriju o nesuglasicama između premijera Andreja Plenkovića i predsednice Kolinde Grabar Kitarović.

Izvor: Tanjug

Petak, 23.03.2018.

21:49

Nove tenzije u Zagrebu:
EPA/ANTONIO BAT

Nakon što je premijer Andrej Plenković za ponedeljak najavio sastanak državnog vrha na temu eventualnog uvođenja sankcija Rusiji i ponovljenog poziva predsednice Kolinde Grabar Kitarović Putinu da poseti Hrvatsku, situacija u toj zemlji se poredi sa onom, kada je nakon više razmenjenih nota, šefica države u posetu pozvala predsednika Srbije Aleksandra Vučića, piše "Novi list".

Plenković je to negirao i novinarima u Briselu rekao da ne smatra da Hrvatska ima neujednačenu spoljnu politiku i da na poziv predsednice Kolinde Grabar Kitarović ruskom predsedniku Vladimiru Putinu treba gledati u kontekstu njenog kontiuiranog dijaloga s ruskim čelnikom.

“Naravno da ne”, rekao je Plenković odgovrajući na pitanje postoji li dualnost u hrvatskoj spoljnoj politici s obzirom na to da je Savet Evrope, telo koje čine šefovi država ili vlada zemalja članica EU-a, oštro osudilo Rusiju smatrajući da je vrlo verovatno da ona stoji iza napada nervnim otrovom u Engleskoj, a istovremeno je predsednica Grabar Kitarović pozvala Putina da poseti Hrvatsku.

“Mi smo ovde u multilateralnom telu, Evropskoj uniji. Napad kakav se dogodio u Solzberiju je krajnje neuobičajen i nedopustiv na teritoriji EU-a, članice NATO-a i stalne članice Savet bezbednosti", rekao je Plenković”, piše riječki Novi list.

Dodao je da te stvari u bezbednosnom pogledu niko od partnera ili saveznica ne može da ignoriše.

"Zato je ova politička poruka stav svih članica EU i s te strane stav Hrvatske je vrlo jasan”, rekao je Plenković, preneli su hrvatski mediji.

Na pitanje da li je poziv Putinu deo tog zajedničkog dogovora koji je usuglašen u EU da Rusija vrlo verovatno stoji iza napada, Plenković je rekao da je na to pitanje već odgovorio juče, kada je rekao da je reč o kontinuitetu dijaloga predsednice i Putina.

Na insistiranje nvinara da se ponavlja sličan obrazac poput onoga kada je vlada razmenjivala diplomatske note sa Srbijom, a onda je usledio poziv predsedniku Srbije da poseti Hrvatsku, Plenković je odgovorio da nema obrasca.

“Nema obrasca. Postoji razgovor koji se odvio juče i sastanak koji se dogodio sinoć. Ja sam ovde u ime hrvatske vlade kao i svi drugi šefovi država ili vlada iskazao solidarnost i nemam nikakvih dilema oko toga jesmo li napravili dobro jer to je jedino što se u takvoj situaciji može učiniti”, rekao je premijer.

Plenković je, naime, noćas u Briselu, najavio da će se u poneđeljak sastati državni vrh kako bi razmotrio način na koji će Hrvatska iskazati solidarnost s Velikom Britanijom.

Upitan da će da na sastanku biti predsednica Grabar-Kitarović, Plenković je rekao da će se s njom čuti danas.

“Razgovaraćemo. Koliko shvatam, ona ima obvezu odlaska u Karlovačku županiju. Čućemo se danas i dogovoriti sastanak”, rekao je Plenković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: