Abas bolestan, ima li naslednika?

Zdravlje palestinskog predsednika Mahmuda Abasa, koji će 26. marta napuniti 83 godine, pogoršalo se poslednjih nekoliko meseci. Svi se pitaju ko je naslednik.

Izvor: Beta/AP

Četvrtak, 22.03.2018.

11:37

Abas bolestan, ima li naslednika?
Foto: Getty Images

U njegovu predsedničku palatu u Ramali na Zapadnoj obali doselio se kardiolog da nadgleda dugogodišnjeg lidera, naveli su neimenovani zvaničnici. Krajem februara Abas je bio u bolnici u Baltimoru, za vreme posete SAD gde se obratio sednici Saveta bezbednosti UN u Njujorku, kada je uočeno da je slab, jer je povremeno teško dolazio do daha, navodi AP.

Međutim, palestinski lider, koji je strastveni pušač i ima dugotrajne srčane probleme, tvrdi da mu je dobro.

Izraelski mediji su nedavno objavili da je Izrael zabrinut da bi borba za vlast na palestinskim teritorajima uskoro mogla početi i da će ugroziti stabilnost regiona. Palestinski zvaničnici takođe ne kriju da su zabrinuti, jer Abas naslednika nije odredio, a potencijalni kandidati se tiho pripremaju za funkciju.

Abas je nasledio Jasera Arafata posle njegove smrti 2004. i naredne godine izabran je za predsednika. Od tada je na toj funkciji jer novih zbora nije bilo zbog političkih podela s rivalskim Hamasom.

Abas je pre dvadeset godina operisao rak prostate, a u leto pošle godine bio je na pregledu u bolnici u Ramali, što je podstaklo glasine da je pretrpeo moždani udar. Pre dve godine bio je iscrpljen i imao bolove u grudima.

Palestinski lider je posle posete SAD u februaru odlučio da se vrati na Zapadnu obalu, iako je bilo planirano da otputuje u Venecuelu. Nakon povratka je rekao da su medicinski testovi dali pozitivne rezultate, ne ulazeći u detalje.

Uz kardiologa u predsedničkoj rezidenciji njega svakodnevno obilazi i drugi lekar, rekli su anonimni medicinski izvori. Abasovi saradnici kažu da se žali na jake stomačne bolove, ali tvrdi da je to rezultat stresa i ljutnje, a da glasine da boluje od raka probavnog sistema nisu tačne.

Abasovo zdravlje narušeno je u posebno teškom vremenu kada ni posle 14 godina njegove vladavine nije ostvaren cilj palestinske nezavisnosti.

Nekoliko rundi mirovnih pregovora s Izraelom nije urodilo plodom, a odnosi sa SAD su loši otkako je predsednik Donald Tramp priznao Jerusalim kao glavni izraelski grad. Palestinci u istočnom delu Jerusalima planiraju sedište nezavisne Palestine, a Trampa optužuju da drži stranu Izraelu u tom velikom sporu izmedju dva naroda.

Abasova ljutnja izbila je na videlo u ponedeljak kada je Trampovog ambasadora u Izraelu Dejvida Fridmana označio "pasjim sinom" zbog njegove podrške pokretu jevrejskih naseljenika na okupiranoj Zapadnoj obali.

Uz to Abasova Palestinska uprava ima stalne finansijske probleme i vlada samo na jednoj palestinskoj teritoriji, Zapadnoj obali, dok je pojas Gaze od 2007, posle krvave borbe za prevlast, pod kontrolom islamskog ekstremističkog Hamasa.

Svi pokušaji pomirenja Abasovog umerenijeg sekularnog Fataha s Hamasom za sada nisu urodili plodom, a prošle nedelje je bomba eksplodirala kraj konvoja vozila u kome je bio Abasov premijer Rami Hamdalah koji je sa Zapadne obale došao u posetu Gazi.

Abas je optužio Hamas za taj incident, zapretivši novim oštrim merama da još više finansijski iscrpi to osiromašeno područje dok se hamasovci ne odreknu vlasti.

Ispitivanja javnog mnjenja pokazuju da 68 procenata Palestinaca želi da Abas podnese ostavku, a samo 33 odsto ih je zadovoljno njegovim radom. Mnogi visoki zvaničnici Fataha očekuju da će ga naslediti.

Medju njima su Džibril Radžub, bivši šef bezbednosti i Mahmud Alul, jedan od lidera veterana Fataha. I sadašnji šef palestinske bezbednosti Madžid Faradž navodno računa da će zameniti Abasa, a on ima dobre odnose i s Izraelom i sa SAD, van očiju javnosti.

Najpopularniji od svih je bivši lider palestinskog ustanka Marvan Barguti koji služi nekoliko doživotnih kazni u izraelskom zatvoru, te će teško moći da se kandiduje.

Podršku do izvesne mere uživa i Abasov rival Muhamed Dahlan koji sada živi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a ima i državljanstvo Srbije i Crne Gore.

Ko god da bude novi palestinski lider neće naslediti mnogo, kažu analitčari. Uz to napominju da taj posao neće biti lak jer je Abas bio ličnost koja ujedinjuje, a u medjuvremenu je Palestinska uprava počela da se "osipa i umire, nije bilo izbora, ni promene i jaz izmedju ljudi postao je sve dublji".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: