Špijunski rat koji traje dva i po veka

Čitav 20. vek bio je pozornica svojevrsnog derbija britanskih i ruskih špijuna u okviru nadmetanja obaveštajnih službi na Starom kontinentu, piše Nedeljnik.

Izvor: B92

Četvrtak, 22.03.2018.

12:02

Špijunski rat koji traje dva i po veka
Ilustracija: Thinkstock

Četvorka iz Kembridža bila je najznačajnija ruska špijunska ćelija, pre, tokom i posle Drugog svetskog rata na Ostrvu. Radilo se o Britancima koji su iskreno verovali u komunističke ideale i u SSSR, kao zemlju koja je bila lučonoša dolazećeg boljeg sveta.

Nije slučajno da današnja Rusija slavi Kima Filbija, komunističkog špijuna koji je blizu 30 godina odavao britanske tajne SSSR-u i uspeo da pobegne u Moskvu kada je 1963. otkriven od kontraobaveštajne britanske službe.

Za Britance je bio veliki šamar kada je Filbi uspeo da pobegne u Moskvu, ali su se revanširali sa pukovnikom Olegom Gordijevskim.

CIA je imala seriju svojih špijuna u SSSR-u, ali nijedan nije bio kalibar pukovnika Gordijevskog. MI6 je regrutovao Gordijevskog 1974. godine i on je više od jedne decenije dostavljao dokumenta i informacije od neprocenjivog značaja za Zapad. Za komunističku vrhušku u Kremlju posebno je bio bolan udarac kada je 1985. godine Gordijevski pobegao u Veliku Britaniju.

Smrtna presuda izrečena Gordijevskom u odsustvu bila je neka vrsta priznanja velikog poraza KGB-a u duelu sa MI6.
Ne zna se da li je kodno ime Sergeja Skripalja "Fortwith" (odmah) bilo opisno ili samo maštovito, ali je sigurno da je on jedan od "dvostrukih" igrača u špijunskom viševekovnom nadmetanju između Londona i Moskve koji je naneo najviše štete ruskim obaveštajno-bezbednosnim službama. Skripalj je radio u vojnoobaveštajnoj službi, tzv. GRU.

Njega su prvo vrbovali Španci, sredinom devedesetih godina. Međutim, u Madridu nisu smatrali da im Skripalj može biti od velike koristi i "prepustili su ga" kolegama iz Londona.

Tako je Skripalj postao jedan od najznačajnijih izvora koje su Britanci imali u Moskvi na prelazu između dva veka. On je otkrio identitete stotine agenata ruskih obaveštajnih službi rasejanih po Evropi i uspeo je da dostavi Britancima i kompletan telefonski imenik agenata GRU.

Skripalj nije imao ideološke ili političke porive za dvostruku igru, poput Gordijevskog ili Mitrohina. On je jednostavno radio za novac; sve do 2004. godine, kada je pao, pošto je ruska krtica u španskoj obaveštajnoj službi otkucala Skripaljev identitet Moskvi. Skripalj je uhapšen i osuđen za krivično delo veleizdaje.

Međutim, u velikoj razmeni špijuna 2010. godine između Rusije, s jedne strane, i Velike Britanije i SAD, s druge, Skripalj je sa još trojicom špijuna zamenjen za deset ruskih tzv. uspavanih agenata u SAD, među kojima je bila najpoznatija crvenokosa i atraktivna Ana Čapman.

U Engleskoj, Skripalj je vodio povučen život, ali je nastavio da sarađuje sa britanskom obaveštajnom službom dajući ekspertize o radu FSB-a (naslednice KGB-a) i GRU.

Opširnu analizu čitajte u novom Nedeljniku, koji je na kioscima od četvrtka 22.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: