OEBS otkrio šta se sve dešavalo na izborima u Rusiji

Prevara nije bila problem, već pritisci i ograničenja pred izbore, izjavio je povodom predsedničkih izbora u Rusiji Mihael Link, šef posmatračke misije OEBS.

Izvor: B92

Četvrtak, 22.03.2018.

08:33

OEBS otkrio šta se sve dešavalo na izborima u Rusiji
Foto: Tanjug/AP

Link je, u intervjuu bečkom dnevniku "Standard", rekao da je najveći problem na predsedničkim izborima u Rusiji bio u tome što je to od početka "bilo samo prikazivanje vladajućeg političara, a ne pravo takmičenje među kandidatima".

"Vladajući kandidat nije učestvovao u debatama sa drugim protivnicima, profitirao je od nekritičkog izveštavanja medija bliskih državi", smatra Link.

Mogući jaki protivkandidati, kako tvrdi, blagovremeno su sprečeni da učestvuju u izborima, kao i da nisu svi imali jednake šanse.

Prema mišljenju Linka, ti izbori su de fakto bili "referendum o vladajućem političaru".

Link je konstatovao da je postojao masivni pritisak na stanovništvo da izađe na izbore, jer je važan indikator za podršku Vladimiru Putinu u stanovništvu bila visoka izlaznost.

Tako su, kako navodi, organizovane zakuske, nagrade za najbolji selfi sa izbornog mesta, a primenjene su i druge metode - službenici gradskih kancelarija su išli od vrata do vrata da bi naveli građane da učestvuju u glasanju, službenici u javnom sektoru bili su primorani glasaju na radnom mestu, a studentima je zaprećeno negativnim posledicama ako ne izađu na izbore.

"U osnovi je dobro kada puno ljudi izađe na izbore, ali to ne sme da se izdejstvuje pritiskom, na primer time što poslodavac zahteva fotografiju snimljenu mobilnim telefonom o ispunjenom glasačkom listiću", rekao je Link.

Link, koji je bio direktor Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) OEBS, je ukazao da je dan izbora protekao regularno, što se može zahvaliti pre svega efikasnom nadzoru Centralne izborne komisije.

Nezavisni novinari i civilno društvo, kao i nacionalni posmatrači su svoj rad mogli obaviti samo ograničeno, kazao je Link, ukazujući da je "nažalost pritisak na kritičke i nezavisne glasove u medijima i civilnom društvu i dalje jak".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: