Kocijas u Skoplju - prvi let iz Grčke posle 12 godina

Ministar spoljnih poslova Grčke Nikos Kocijas stigao je u dvodnevnu posetu Skoplju, u koje je prvi put doleteo avionom.

Izvor: B92

Četvrtak, 22.03.2018.

23:31

Kocijas u Skoplju - prvi let iz Grčke posle 12 godina
Foto: EPA / Georgi Licovski

To je prvi put posle 12 godina da jedan grčki avion sleti na skopski aerodom, nakon što ga je Vlada Makedonije nedavno preimenovala iz "Aleksandar Veliki" u Međunarodni aerodrom "Skoplje" u znak dobre volje u pregovorima sa Grčkom.

Zajedno sa Kocijasom vladinim avionom u Skoplje je doletelo i oko 30 novinara iz Grčke, u kojoj vlada veliko medijsko interesovanje za ovu posetu, prenela je Televizija Telma.

Kocijasa, koji je stigao oko pola šest, pola sata pre plana, na aerodromu je dočekala makedonska delagacija, a uveče bi trebalo da ima neformalnu večeru sa šefom makedokse diplomatije Nikolom Dimitrovim, kao pripremu za sutrašnji zvanični deo posete.

Šef grčke diplomatije će u petak sastati sa Dimitrovim, premijerom Makedonije Zoranom Zaevim, vicepremijerom za evropska pitanja Bujarom Osmanijem, predsednikom parlamenta Talatom Džaferijem, liderom najveće albanske partije Alijem Ahmetijem i predsednikom najveće opziocione partije Hristijanom Mickoskim.

Na tim sastancima će se, kako je ranije najavljeno, razgovarati o pozicijama Skoplja i Atine u pregovorima oko imena Makedonije na osnovu međusobno razmenjenih predloga nacrta sporazuma o rešenju dvoipodecenijskog spora.

Nikola Dimitrov je u ponedeljak na konferenciji za novinare rekao da "postoje razlike u dva dokumenta", ali nije ulazio u detalje da ne bi naštetio pregvorima.

Državna agencija MIA je javila da se Kocijas neće sresti sa predsednikom Makedonije Đorđem Ivanovim, što, prema objašnjenju iz njegovog kabineta, nije ni zatraženo sa grčke strane.

Mekoliko makedonskih nacionalnih organizacija najavilo je da će sutra ujutro protestovati zbog pregovora sa Grčkom pred Ministrstvom spoljnih poslova u Skoplju u vreme kada je zakazan sastanak Dimitrova i Kocijasa.

Nakon razgovora u Skoplju dvojice ministara spoljnih poslova, Domitorv i Kocijas će se u naredni petak u Beču sastati sa posrednikom UN za pregovore o rešavanju spora oko naziva Makedonije, Metjuom Nimicom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: