"Ivanov izgleda neće da potpiše, Džaferi kaže može i bez"

Predsednik Đorđe Ivanov još nije potpisao Zakon o upotrebi jezika, koji albanski jezik uvodi kao drugi zvanični u Makedoniji.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 22.03.2018.

10:36

Getty Images

Zakon je po drugi put usvojen 14. marta u makedonskom parlamentu, a rok da Ivanov potpiše dekret o proglašenju je osam dana.

Kako piše portal Žurnal, sva je prilika da Ivanov neće potpisati dekret, a predsednik skupštine, Taljat Džaferi, tvrdi da zakon može biti objavljen u Službenom listu i bez potpisa predsednika države.

Iz Službenog lista kažu da iz parlamenta još nisu primili zahtev za objavljivanje Zakona o upotrebi jezika, a iz skupštine ne žele da otkrivaju da li i kada nameravaju da ga dostave.

Inače, Ivanov je na dan kada je zakon usvojen po drugi put rekao da ga ponovo neće potpisati.

Zakon je, naime, prvi put usvojen u januaru ove godine, ali je Ivanov odbio da ga potpiše pa je ponovo vraćen u parlament.

U međuvremenu, najuticajnija opoziciona VMRO-DPMNE je dostavila gotovo 36.000 amandmana.

Skupstina je, međutim, usvojila zakon bez amandmanske rasprave, što je izazvalo veliko nezadovoljstvo opozicije.

Zakon može da stupi na snagu samo nakon objavljivanja u Službenom listu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: