"Veza tumora i NATO bombardovanja se mora dokazati"

Rast broja obolelih od različitih oblika karcinoma u našoj zemlji posledica je u velikoj meri NATO bombardovanja, rečeno na naučnom skupu.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 22.03.2018.

13:00

Foto: Getty Images

Međutim, kako je zaključeno, da bi se to i dokazalo, naučno, u međjunarodnim institucijama, neophodna je stručna, pravna i finansijska podrška istraživačima u Srbiji, poruka je učesnika naučnog skupa "Posledice NATO agresije na SRJ".

Direktor Evroazijskog bezbednosnog foruma Mitar Kovač ocenio je na današnjem skupu u Institutu za međunarodnu politiku i privredu u Beogradu, da je važno da se Srbija jasno odredi prema NATO agresiji pred međunarodnim institucijama.

"Podaci govore o znatno povećanoj smrtnosti i broju obolelih od onkoloških bolesti kako kod dece tako i kod starijih osoba. Sa podacima treba izaći pred međunarodne institucije, kao što je to na primer uradila Italija i Nemačka, a vezano za vojnike koji su služili u sklopu KFOR-a", kaže Kovač.

Kaže da stručnjaci očekuju da dokazivanje posledica bombardovanja bude državni prioritet jer, ako se obezbede sredstva za istraživanja, moći će da se dokaže jasna veza upotrebe osiromašenog uranijuma i bolesti te da se finansijski pomogne onima koji pate od različitih oblika karcinoma.

"Običan narod nije svestan posledica bombardovanja koje traju i danas", napominje Kovač. Učesnici skupa su ocenili da se može očekivati povećano oboljevanje od kancera u narednim godinama u oblastima gde je bilo najintenzivnije bombardovanje.

Profesor Radomir Kovačević, toksikolog u Institutu za medicinu rada i radiološku zaštitu napominje da istraživanja, na kojima su radili stručnjaci različitih profila govore, da su kod 20,7 procenata stanovništva u Srbiji primećeni specifični hromozomski poremećaji, za koje se, kaže, veruje da su posledica bombardovanja.

"Imamo institucije koje mogu da se uhvate u koštac sa ovim problemom, ali bez podrške države nije moguće uraditi dublja istraživanja na ekosistemu i na ljudima", kaže Kovačević.

Što se tiče dekontaminacije zemljišta, rečeno je na skupu, država nema dovoljno sredstava da se kompletno zemljište očisti i zato je, poručuju, potrebno formirati medjunarodni fond koji bi prikupljao sredstva za ovu namenu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: