Kontroverzni rabin opet na udaru, crnce označio majmunima

Liga za borbu protiv kleveta sa sedištem u Njujorku kritikovala je glavnog sefardskog rabina Izraela zato što je crnce označio majmunima.

Izvor: B92

Sreda, 21.03.2018.

17:50

Kontroverzni rabin opet na udaru, crnce označio majmunima
Foto: GettyImages

Na propovedi u subotu u sinagogi u Jerusalimu rabin Jicak Jozef je govorio o legalnim aspektima blagosiljanja drveća u cvatu. U tom kontekstu pomenuo je blagoslov u trenutku kada se ugleda "neuobičajena kreatura" i kao primer naveo susret sa crncem koji ima dvoje belih roditelja na ulici u SAD.

Jozef, koji predstavlja Jevreje poreklom sa Bliskog istoka i Severne Afrike, za crnce je upotrebio uvredljivu hebrejsku reč "kuši" i potom ih označio majmunima, preneli su izraelski mediji. Njegov kabinet je saopštio da je to zapravo bio citat iz Talmuda.

Međutim, to nije prvi slučaj kontroverze u rabinovim propovedima. U maju prošle godine on je sugerisao da se sekularne žene ponašaju kao životinje jer se oblače neskromno.

Liga za borbu protiv kleveta posvećena borbi protiv rasizma i antisemitizma je na Tviteru poručila da je "rasistička izjava rabina Jicaka Jozefa u kojoj se crnci nazivaju majmunima potpuno neprihvatljiva".

Pokojni otac rabina Jicaka Jozefa, rabin Ovadija Jozef koji je bio glavni spiritualni lider verske partije Šas, takođe je davao kontroverzne izjave, ocenjujući da su jevrejske žrtve krive za Holokaust, upoređujući Arape sa zmijama, govoreći da su muslimani glupi i da im je vera ružna, kao i oni sami, da je svrha nejevreja da služe Jevreje, između ostalog, a pri tom često citirajući drevne tekstove.

U međuvremenu je izraelski premijer Benjamin Netanijahu ove nedelje izjavio da su afrički migranti koji dolaze u lzrael veća pretnja za tu zemlju od terorizma.

"Kako možete garantovati jevrejsku demokratsku državu sa 50.000 i posle toga 100.000, što bi dostiglo 1,5 milion (nelegalnih migranata)", rekao je Netanjahu, dodavši da su Izraelci morali da zatvore svoju zemlju, očito aludirajući na izgradnju zida na granici s Egiptom koji je umnogome onemogućio ubacivanje afričkih migranata u Izrael.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

22 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: