"Nemci sutra u Beograd donose koncept sporazuma o Kosovu"

Nemačka delegacija sutra u Beograd donosi koncept pravno obavezujućeg sporazuma koji Beograd i Priština treba da potpišu do kraja godine, kaže Dušan Janjić.

Izvor: Beta

Sreda, 21.03.2018.

15:28

Foto: EPA / Petrit Prenaj

Osim toga, predsednik Foruma za etničke odnose je istakao i da će delegacija biti predvođena barem državnim sekretarom Ministarstva spoljnih poslova.

"Zvaničnici iz Berlina stižu sa konceptom pravno obavezujućeg sporazuma u kome će biti navedeno da se od Srbije ne traži da prizna nezavisnost Kosova, ali se traži da ne sprečava članstvo Kosova u UN i međunarodnim organizacijama", rekao je Janjić na konferenciji za novinare predstavljajući elemente koje bi pravno obavezujući dokument trebalo da sadrži, a koje je izradio Forum za etničke odnose.

Osnivač Foruma naveo je da nemačka delegacija u Beograd stiže i da bi dobila podršku za učešče u novoj fazi dijaloga Beograda i Prištine, koja počinje u maju, a koja podrazumeva da u sali budu prisutni i predstavnici Berlina i Vašingtona.

Janjić je naveo da se 90 odsto tih predloga, koje je sastavio Berlin, nalazi i u predlogu Foruma za etničke odnose, a koji je urađen u saradnji sa Fondacijom Konrad Adenauer.

Prema njegovim rečima, nakon potpisivanja tog pravno obavezujućeg sporazuma trebalo bi da usledi promena Ustava.

"U stavovima Foruma polazi se od toga da su dijalog i proces normalizacije put koji vodi ka rešavanju životnih problema građana Srbije i Kosova, a time i najbolje rešenje koje, u postojećim istorijskim okolnostima, omogućuje ostvarivanje interesa obe strane", rekao je on.

Prema rečima Janjića, dokument Foruma usledio je na poziv presednika Srbije Aleksandra Vučića da se svi društveni činioci uključe u unutrašnji dijalog o Kosovu. Janjić je izrazio očekivanje da će se njihovi stavovi naći u predlogu rešenja na kome Vučić radi.

Osnovi sporazuma između Srbije i Kosova, iz ugla Foruma, sadrže i to da će ugovorne strane razvijati dobre odnose, na principu nemešanja u unutrašnja pitaja, poštovaće briselske sporazume, sporove će rešavati mirnim putem, postupaće pod pretpostavkom da nijedna od strana ne može da predstavlja drugu u međunarodnim odnosima, uređivaće životno važna i humanitarna pitanja, sa akcentom na nestale.

Prema rečima Janjića, sporazum podrazumeva da će ugovorne strane razvijati saradnju između svojih opština i zajednica, negovaće bratimljenje opština, olakšavati slobodu kretanja, poštovaće sve zajednice na svojoj teritoriji.

"Strane ugovornice su sagalasne da njihovo čalnstvo u UN i drugim međunarodnim organizacijama ne podrazumeva implicitno priznavanje druge strane, a na osnovu međunarodnog prava", rekao je Janjić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: