EK: Bez napretka između BG i PR; Novosti: Dijalog prekinut

Evropska komisija saopštila da u novoj rundi pregovora Beograda i Prištine na tehničkom nivou u Briselu nije ostvaren napredak. "Novosti": Dijalog prekinut.

Izvor: Beta

Sreda, 21.03.2018.

13:42

EK: Bez napretka između BG i PR; Novosti: Dijalog prekinut
Foto: Gettyimages

Prema saopštenju koje dolazi iz Evropske komisije, Brisel je pozvao dve strane da pojačaju napore za primenu dogovorenog, uz podsećanje obe strane da je napredak u normalizaciji odnosa ključni element na njihovom evropskom putu.

"”Iako su razgovori bili temeljini, dalji napredak nije ostvaren. EU poziva obe strane da intenziviraju svoje napore na poslovima implementacije, uz podsećanje da je napredak u normalizaciji odnosa ključni element napretka na evropskom putu”", stoji u saopštenjiu Evropske službe za spoljne poslove.

U Evropskoj diplomatskoj službi podsećaju da su se glavni pregovarači Beograda i Prištine, Marko Đurić i Avni Arifi, sastali u Briselu od 19. do 21. marta. ”Oni su tom prilikom nastavili već započete razgovore o postignutim sporazumima u okviru dijaloga kome posreduje EU”, navodi se u EEAS.

U saopštenju se navodi da se na prvom mestu razgovaralo o dogovoru o Zajednici-Asocijaciji srpskih opština, energetici, mostu u Mitrovici, integrisanom upravljanju prelazima i slobodi kretanja.

U Briselu nije saopšteno kada će se održati sledeća runda razgovora Beograda i Prištine na tehničkom nivou.

S druge strane, "Novosti" navode da današnji sastanak tehničkih delegacija Beograda i Prištine, kojim je trebalo da bude zaokružena ovonedeljna ekspertska runda pregovora, nije ni održan u Briselu.

Jedan od razloga je pristup koji je prema dijalogu u prethodna dva dana pokazala prištinska strana, kao i nespremnost za razgovor. Na dnevnom redu danas je trebalo da bude sloboda kretanja.

"Samo usvajanjem statuta ZSO Priština bi pokazala da je spremna da se i dalje dogovora i razgovara", rekao je šef Kancelarije za KiM Marko Đurić.

Kako je naveo, delegacija Srbije rezolutno zahteva i od Prištine i od EU osnivanje i donošenje statuta Zajednice srpskih opština i to u neizmenjenoj formi, a to, dodao je, znači "na onaj način na koji je to dogovoreno ne obazirući se na odluke prištinskih sudova i slične interne akte".

Đurić je posle tri dana razgovora ekspertskih delgacija Beograda i Prištine u Briselu rekao da su predstavnici Prištine u Brisel došli nespremni da sprovode ono što je dogovoreno u vezi sa formiranjem ZSO, očekujući da im "Srbija da sve".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: