Joksimović: Srbija spremila pozicije za pet poglavlja

Ministarka evropskih integracija Jadranka Joksimović primila je danas u oproštajnu posetu ambasadorku Češke Ivanu Hlavsovu.

Izvor: Tanjug

Sreda, 21.03.2018.

14:39

Joksimović: Srbija spremila pozicije za pet poglavlja
Tanjug, Sava Radovanoviæ

Razgovarale su o bilateralnim odnosima dve države, procesu pristupanja Srbije EU, reformama, Strategiji proširenja i drugim aktuelnim temama. Staregiju proširenja Srbija, naglasila je Jadranka Joksimović, razume kao konkretan politički signal kojima se ukazuje da se na našu državu, kao kredibilnog kandidata za prijem u EU, ozbiljno računa.

Ministarka je objasnila da se 2025. godina ne percepira kao definisana i utvrđena godina prijema, već kao podstrek, ohrabrujući i istovremeno okviran termin.

Ministarka evropskih integracija ukazuje da je Srbija u potpunosti spremila pregovaračke pozicije za pet poglavlja: 33 - finansijske i budžetske odredbe, 9 - finansijske usluge, 13 - ribarstvo, 18 - statistika i 17 - ekonomska i monetarna unija.

Verujemo da će posle Izveštaja o napretku, u aprilu ove godine, države članice EU dati saglasnost za otvaranje značajnijeg paketa poglavlja do kraja bugarskog predsedavanja.

Ministarka Joksimović zahvaila je Češkoj na pomoći u dosadašnjem procesu evropskih integracija. Češka je posebno eksprtski pomagala uspostavljanje sistema za učešće Srbije u civilnim misijama EU.

Srbija je, konstatuje ministarka Joksimović, države Višegradske grupe, među kojima je u Češka, prepoznala kao dobru platformu za dodatnu saradnju, navodi se u saopštenju Kancelarije Vlade Srbije za saradnju s medijima.

Ambasador Hlavsova potvrdila je da će Srbija i u nastavku procesa pristupanja imati podršku Češke. Ocenila je da su za četiri godine njenog mandata vidljivi rezultati refomi koje sprovdimo što je primećeno i u EU.

Prepoznata je i posvećenost Srbije regionalnoj saradnji i stabilnosti.

Bilateralni odnosi dve države si izuzetnom dobri ocenile su sagovornice, ali i da postoji kapacitet za njihovo dalje intenziviranje. Jadranka Joksimović poželela je Ivani Hlavsovoj uspeh u budućem radu i zahvalila na saradnji koju su ostvarile tokom njenog službovanja u Beogradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

17 h

Podeli: