Sneg, sneg - očekuju se nova oštećenja na putevima

Beograd osvanuo beo. Sneg, koji je već prekrio druge gradove Srbije, od sinoć pada u prestonici i već je formiran snežni pokrivač.

Izvor: B92

Sreda, 21.03.2018.

07:03

Sneg, sneg - očekuju se nova oštećenja na putevima
Tanjug-AP

Saobraćaj se od jutros odvija usporeno zbog vlažnih i snegom prekrivenih kolovoza. Prema prognozama meteorologa sneg će padati i naredna dva dana.

Uprkos snegu i činjenici da su manje ulice slabije prohodne od jutros, većih gužvi nema - što zbog opreznije vožnje, što zbog odluke nekih vozača da ovog jutra ipak ne sednu u svoja vozila.

Kako je rekao gradski menadžer Goran Vesić, sve ulice prvog prioriteta, ukupno 1.800 kilometara, su prohodne i čiste se neprekidno, a po prestanku padavina kreće se sa čišćenjem ulica drugog i trećeg prioriteta.

"Noćas smo na gradskim ulicama imali 61 kamion, 22 multikar vozila i 15 mašina. Tokom jučerašnjeg dana bacili smo na ulice 83 tona soli, 47 tona natrijum-hlorida, dok smo noćas bacili 109 tona soli i 66 tona hlorida. To je urađeno preventivno kako se ulice ne bi ledile i zadržavao sneg. Moj poziv sugrađanima je da koriste javni prevoz, uzdržavaju se od korišćenja automobila, sklone vozila iz malih ulica kako bi vozila koja čiste sneg mogla da prođu i očiste sneg, i da se pridržavaju svih pravila u saobraćaju po ovakvom vremenu", rekao je Vesić i podsetio da se posle padavina pojavio veliki broj udarnih rupa na kolovozu i da je do sada sanirano 2.500 takvih slučajeva.

Kako je rekao, očekuje se nastanak novih oštećenja, a stanje je takvo "jer kolovozi nisu obnavljani decenijama".

"Zato je Grad Beograd pre tri meseca angažovao kompaniju koja poseduje specijalno vozilo za ispitivanje stanja gradskih ulica. Taj kamion ima nekoliko instrumenata, među kojima su instrument za merenje stacionaže puta sa tačnošću od 30 centimetara, za statičko snimanje sa tačnošću od 10 centimetara, kao i intrument za dinamičko snimanje. U pitanju je mašina koja snima ne samo stanje puta i da li ima oštećenja kolovoza već i stanje podloge. Nakon te analize imaćemo apsolutno sve informacije o beogradskim ulicama. Taj posao će biti gotov do kraja jula, a očekujemo da dobijemo kompletne podatke u septembru, na osnovu kojih će se odrediti prioriteti za sanaciju", rekao je Vesić.

Prema ranijim najavama RHMZ-a, vreme koje nas očekuje ni malo ne liči na proleće, koje je tek počelo. U Srbiji će biti hladno, oblačno i mestimično sa snegom, uz formiranje snežnog pokrivača te je na snazi upozorenje za područje Srbije.

Jutarnje temperature će biti od -4 do nula a najviše dnevne od -1 na severu zemlje do pet stepeni na jugu.

I u Beogradu će danas biti oblačno, s povremenim snegom, a temperatura će se kretati između -2 i nula stepeni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: