Džonson: Imamo dokaze, a Putin je predsednik pa...

Britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson izjavio je da je stav Rusije u slučaju Skripalj "sve bizarniji".

Izvor: B92

Utorak, 20.03.2018.

12:02

Džonson: Imamo dokaze, a Putin je predsednik pa...
EPA-EFE/Zoltan Balogh

Džonson je u intervjuu za Dojče vele (DW) rekao da London smatra da svi dokazi ukazuju na krivicu ruske države, ističući da krivca ne vidi u ruskom narodu i Rusiji.

Na pitanje da li ima dokaze na osnovu kojih je izjavio da je ruski predsednik Vladimir Putin naredio upotrebu nervnog otrova protiv bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripalja, Džonson je rekao da "neko mora biti odgovoran i mi u Velikoj Britaniji mislimo da dokazi, krivica ukazuju na rusku državu, kao u slučaju Aleksandra Litvinjenka… Konačno, Putin je na čelu države i bojim se da ne može da pobegne od odgovornosti i krivice".

Džonson je rekao da su britanski stručnjaci iz istraživačkog centra Porton Daun rekli da nema sumnje da je poreklo "novičoka", nervnog agensa koji je korišćen u napadu na Skripalja u njegovu kćerku, iz Rusije.

Ministar je takođe potvrdio da britanska laboratorija poseduje uzorak "novičoka".

Džonson je rekao da ruska strana nije odgovorila na predlog Londona da zajednički rade na rešavanju slučaja Skripalj i da je umesto saradnje, Britanija dobila "gomilu sarkastičnih tvitova i komentara".

Kao što je rekla premijerka Tereza Mej, ponudili smo izbor, naveo je Džonson.

"Rekli smo, gledajte, u pitanju je 'novičok'. Ako postoji racionalno objašnjenje o tome kako je iz vaših zaliha stigao da se se upotrebi na ulicama Solsberija onda hajde da radimo zajednički i pronadjemo odgovor. Ako, sa druge strane, nema objašnjenja, samo možemo da zaključimo da se radi o uticaju ruske države. I nismo dobili odgovor", rekao je Džonson.

Kremlj navodi da bi u ovom slučaju želeo da ima pristup materijalnim dokazima. Na pitanje da li će London dozvoliti pristup ruskim istražiteljima, Džonson je rekao da će se London prvo obratiti tehničkim stručnjacima Organizacije za zabranu hemijskog oružja.

"Da vidimo kakva je njihova procena. To je procedura koju Britanija mora da poštuje u skladu sa Sporazumom o hemijskom oružju", rekao je šef britanske diplomatije. "Moram da kažem da nalazim da je ruski stav o onome što se dogodilo sa 'novičokom' sve bizarniji", rekao je Džonson za DW.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: