Rusija blokirala sastanak SB UN

Rusija je blokirala kao "neosnovan" sastanak Saveta bezbednosti UN, koji je trebalo da bude posvećen situaciji u Siriji kad je reč o ljudskim pravima.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 19.03.2018.

23:46

Rusija blokirala sastanak SB UN
Foto: Gettyimages

"Ne vidimo opravdanje za ovaj sastanak s obzirom na to da ljudska prava nisu tema na agendi Saveta bezbednosti", rekao je Genadij Kuzmin, zamenik stalnog predstavnika Rusije u UN, prenosi Rojters.

Na održavanje ovog sastanka pozvala je Francuska i još šest članica Saveta bezbednosti, a očekivalo se da će na sastanku govoriti i Zaid Raas al-Husein, visoki komesar UN za ljudska prava.

Kuzmin je zatražio proceduralno glasanje, tokom kojeg je samo osam delegacija glasalo za održavanje sastanka, što je za jedan broj manje od potrebnog broja.

Na strani Rusije su protiv sastanka bili Kina, Bolivija i Kazahstan, dok su Obala Slonovače, Ekvatorijalna Gvineja i Etiopija bile uzdržane.

Za održavanje sastanka su glasale Francuska, Velika Britanija, Švedska, Poljska, Holandija, SAD, Peru i Kuvajt.

Predstavnici zemalja koji su glasali za sastanak - svi osim predstavnika Kuvajta - kasnije su imali neformalni sastanak.

"Naš Savet mora da ima sve potrebne informacije kako bismo razumeli krizu koju analiziramo, uključujući informacije koje se tiču ljudskih prava. A to je naročito slučaj u Siriji", rekao je francuski ambasador u UN Fransoa Delatr.

Inače, Rusija je najveći međunarodni podržavalac sirijskog predsednika Bašara al-Asada, navodi britanska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: