Mihajlović: Zar je problem što je Vučić to rekao?

Vicepremijerka i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović rekla je da je pitanje povećanja nataliteta prioritet Vlade Srbije.

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.03.2018.

16:45

Mihajlović: Zar je problem što je Vučić to rekao?
Foto: Tanjug / Dimitrije Goll

Ona je istakla i da nijednoj ženi ili majci nijedno pravo neće biti uskraćeno.

Mihajlovićeva je podsetila da je prethodna vlada Srbije, na čelu sa sadašnjim predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, formirala i Savet za populacionu politiku i Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost, jer je njen cilj i da poveća broj rođene dece, ali i da pomogne ženama da povežu karijeru i materinstvo.

"Mogla sam da vidim napade na predsednika Srbije da je napao žene. Kao predsednica Koordinacionog tela, ne vidim u čemu je problem da prvi čovek države kaže da nas mnogo više umire nego što se rađa. Moramo da nađemo način da se poveća broj dece", rekla je Mihajlović, odgovarajući na pitanja novinara u Nišu posle sastanka sa vicepremijerom Bugarske.

Prema njenim rečima, strategije su postojale i pre 10 godina, ali je tek sa ovom i prethodnom vladom Srbija počela da se ozbiljno bavi pitanjem demografije.

"Srbija godišnje gubi najmanje jedan grad srednje veličine, i kao država moramo da vidimo koji su sve načini da pomognemo da se poveća broj rođenih, i po prvi put su pripremljene i konkretne mere", dodala je ona.

Zorana Mihajlović je naglasila da će, "ako želimo da nas bude više", na pitanju nataliteta morati da se radi sistemski, uključivanjem svih aktera u društvu.

"Pri tome, moramo da vodimo računa i o ženama koje možda ne žele da budu majke, ne mogu da budu majke ili su majke jednog deteta, da se ne delimo po tome ko ima ili nema dete", navela je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

22 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: