Nemački ministar poziva na suspenziju Šengena

Novi ministar unutrašnjih poslova Nemačke Horst Zehofer izjavio je da bi ta zemlja trebalo da razmotri da pojača kontrolu svojih granica.

Izvor: B92

Nedelja, 18.03.2018.

23:19

Nemački ministar poziva na suspenziju Šengena
Foto: GettyImages

Osim toga, Zehofer je pozvao na suspenziju Šengenskog ugovora, kojim se omogućuje slobodno kretanje unutar Evropske unije.

Zehofer je u intervjuu za nemački nedeljnik "Velt am zontag" pozvao na oštrije kontrole unutrašnjih granica, u vreme kada se Evropska unija zalaže da se one oslabe, primećuje Dojče vele.

Nemački ministar tvrdi da EU ne uspeva da kontroliše spoljne granice.

"Kontrole unutrašnjih granica (između zemalja članica EU) moraju biti na snazi dok god EU ne uspeva da efikasno kontroliše spoljnu granicu. Ne vidim da je u stanju da to uradi u bliskoj budućnosti", rekao je Zehofer.

Nemačka je privremeno ponovo uvela kontrolu svojih granica do 12. maja, koja je na snazi na kopnenoj granici s Austrijom i na letovima iz Grčke, zbog "bezbednosne situacije u Evropi i pretnji koje proizlaze iz kontinuiranih sekundarnih kretanja", navela je Evropska komisija, podseća Dojče vele.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: