Ruski izbori: Hakerski napadi i prosidba na biračkom mestu

Ruski državni automatizovani izborni sistem (GAS Vibori) napali su hakeri, rekao je prvi zamenik ministra unutrašnjih poslova Aleksadar Gorovoj za TASS.

Izvor: B92, Tanjug

Nedelja, 18.03.2018.

17:44

Ruski izbori: Hakerski napadi i prosidba na biračkom mestu
Foto: Tanjug, AP

"Mogu samo da potvrdim da se sajber napad dogodio. Medjutim, imajući u vidu preliminarni rad organa reda, Federalnog servisa za nadgledanje telekoma i informacionih tehnologija i Centralne izborne komisije Rusije (CIK), sprečen je pad (GAS Vibori) sistema", rekao je Gorovoj.

Sekretarka CIK-a Maja Grišina ranije je saopštila da je hakovan njihov sajt, kao i da su upadi zabeleženi u 15 različitih zemalja.

Osim toga, predsednik Rostelekoma Mihail Osejevski prijavio je da je zabeležen veći broj sajber napada na ruske vebsajtove u poslednjih nekoliko dana.

U isto vreme “Sputnjik” prenosi da je stanovnik jednog ruskog sela odlučio da “dve velike životne odluke donese istog dana – da glasa i zaprosi svoju devojku na biračkom mestu”.

Ramis Dajanov zaprosio je svoju devojku Marijanu Ziadijevu nakon glasanja, a doneo je i veliki buket cveća, a nakon prosidbe dobio je apaluz okupljenih ističe ruski portal.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: