"Rusi su nagomilali zalihe 'novičoka', imamo dokaze..."

Britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson izjavio je da je Rusija nagomilala zalihe smrtonosnog nervnog agensa "novičok".

Izvor: Tanjug

Nedelja, 18.03.2018.

14:04

EPA-EFE/Zoltan Balogh

On je istakao da je ta hemikalija korišćena za trovanje bivšeg ruskog dvostrukog agenta u Engleskoj kao i da Rusi istražuju kako se takvo oružje može upotrebiti za ubistva.

"Zapravo imamo dokaze iz proteklih 10 godina da Rusija ne samo što istražuje upotrebu nervnih agenasa u svrhe ubijanja, već takođe stvara i nagomilava zalihe 'novičoka'", rekao je Džonson za BBC.

Britanija je ranije saopštila da je Rusija koristila nervni agens iz sovjetskog perioda pod nazivom "novičok" za napad na bivšeg špijuna Sergeja Skripalja i njegove kćerke Julije u prvoj poznatoj ofanzivnoj upotrebi takvog oružja na evropskom tlu od Drugog svetskog rata, dok Rusija poriče bilo kakvu umešanost, navodi Rojters.

U međuvremenu, portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da najverovatniji izvor "novičoka" može biti sama Britanija, ili Češka, Slovačka i Švedska.

Zaharova je u tom kontekstu pomenula i SAD, ali je navela da je to "pod znakom pitanja".

Sergej i Julija Skripalj pronađeni su u besvesnom stanju na klupi ispred tržnog centra u engleskom gradu Solsberiju, 4. marta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: