Oglasio se rektor: Ministar može da me smeni, ali...

Rektor Univerziteta u Kragujevcu Nebojša Arsenijević rekao je da ministar može da ga smeni, ali da bi takav čin bio mimo zakona.

Izvor: Beta

Nedelja, 18.03.2018.

10:32

Oglasio se rektor: Ministar može da me smeni, ali...
screenshot

On je to izjavio povodom zahteva skupštinskog odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo, da ministar prosvete preduzme sve zakonske mere da ga smeni sa mesta rektora.

Arsenijević je rekao da prema zakonu jedino ovlašćenje da izabere rektora imaju organi univerziteta, a da ministar može da ga smeni samo u četiri slučaja.

"Može ministar da smeni rektora, ali su u zakonu eksplicitno definisane četiri takve situacije: ako je rektor pravosnažno osuđen za delo protiv polne slobode, za primanje mita, za delo protiv države, ili ako etički organi Univerziteta utvrde da je učinio težu povredu profesionalnih normi. I to tek pošto bi Savet Univerziteta, iz nekog razloga, odbio to da uradi", rekao je Arsenijević za izdanje "Politike" od nedelje.

On je rekao da je za njega od zaključka skupštinskog odbora bitniji metod rada, jer u raspravi na odboru nije bilo pozvanih da svedoče o dešavanjima u Kragujevcu.

"Ako su smatrali da sam ja nepriličan za Narodnu skupštinu, mogli su da pozovu nekog drugog, predsednika Saveta Univerziteta. Na sednici Odbora su iznete svakakve laži o Univerzitetu", rekao je Arsenijević.

Mediji su proteklih dana pisali o Arsenijeviću kome je "pripisano" bahato ponašanje, mahinacije, rođačko zapošljavanje, da je "sredio" sinu da doktorira i pre nego što je završio osnovne studije i zaposlio ga na Fakultetu medicinskih nauka, a Agencija za borbu protiv korupcije predložila je njegovo razrešenje.

Skupštinski odbor zatražio je prošle nedelje da ministar preduzme sve zakonske mere kako bi Arsenijević bio smenjen, a da tužilaštvo ispita njegovu krivičnu odgovornost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: