"Ne žurite sa svaljivanjem krivice na Moskvu"

SAD, Francuska i Nemačka podržali su stav Vlade britanske premijerke Tereze Mej da je Rusija odgovorna za trovanje bivšeg špijuna Sergeja Skripalja i ćerke.

Izvor: Beta

Petak, 16.03.2018.

23:44

Foto: Gettyimages

Britanski laburisti su podeljeni po tom pitanju.

Lider vodeće opozicione Laburističke partije Džeremi Korbin upozorio je da političari ne treba da "žure (s izjavama) pre nego što policija sakupi dokaze" i podsetio na pogrešne obaveštajne zaključke korišćene za opravdanje invazije na Irak 2003. godine.

Korbin je u tekstu za list Gardijan naveo da je moguće da su "ruske kriminalne grupe", pre nego ruska država, odgovorne za napad nervnim gasom 4. marta, od kada se Skripalj i njegova ćerka Julija nalaze u kritičnom stanju.

"Tokom godina provedenih u parlamentu previše sam puta video da razborito mišljenje u vreme međunarodne krize bude preplavljeno emocijama i ishitrenim procenama", naveo je Korbin.

Kao primer je naveo tvrdnje Velike Britanije pre rata u Iraku da režim tadašnjeg iračkog lidera Sadama Huseina poseduje oružje za masovno uništenje. Takvo oružje nikad nije pronađeno.

Korbinov stav ponovo je pokrenuo spor između njega, koji je tokom cele karijere kritikovao zapadnu spoljnu politiku, i dela poslanika laburista koji nisu na levom krilu stranke.

Nekoliko poslanika laburista potpisalo je peticiju podrške konzervativnoj Vladi Tereze Mej za njen stav da nema prihvatljivog alternativnog objašnjenja osim ruske odgovornosti za napad u engleskom gradu Solzberiju. Oni su podržali i reakciju britanske Vlade koja je proterala 23 ruske diplomate i prekinula odnose s Moskvom na visokom nivou.

Korbinov kritičar, laburistički poslanik Stiven Kinok rekao je da postoji "fundamentalna potreba za debatom u partiji oko pogleda na svet" i dodao da spada u one članove Laburističke partije koji misle da su NATO i EU "suštinski snaga dobra", a da ima i onih koji se s tim ne slažu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: