Bela kuća demantovala navode medija o smeni Mekmastera

Predsednik SAD Donald Tramp nema nameru da smeni savetnika za nacionalnu bezbednost Herberta Mekmastera, saopšteno je iz Bele kuće.

Izvor: B92

Petak, 16.03.2018.

18:57

Bela kuća demantovala navode medija o smeni Mekmastera
Foto: Gettyimages

Posle navoda u medijima da je posle smene državnog sekretara Reksa Tilersona došao red na odlazak Mekmastera, portparolka Bele kuće Sara Hakabi Sanders je danas to odbacila.

"Upravo sam razgovarala s predsednikom i generalom Mekmasterom. Nasuprot izveštavanju, oni imaju dobar radni odnos i nema promena u Savetu za nacionalnu bezbednost", navela je ona na Tviteru.

Navode o izvesnoj smeni Mekmastera su preneli najpre Vašington post, a potom, pored ostalih, i Blumberg i Vol strit džurnal, koji je preneo da je Tramp želju da smeni Mekmastera već izneo šefu kabineta Džonu Keliju.

Blumberg navodi da je tvit portparolke Bele kuće malo umanjio spekulacije o novim promenama u vrhu Trampove administracije, ali i da izvori bliski situaciji oko Trampa govore o velikom predsednikovom nezadovoljstvu savetnikom za nacionalnu bezbednost.

Takođe, navodi ta agencija, Tramp je u poslednje vreme odlučniji u "praćenju svog instinkta i manje spreman da sluša argumente najviših funkcionera".

Tramp je prošlog meseca na Tviteru ukorio Mekmastera zbog stavova o ruskom mešanju u predsedničke izbore. Povremeni Mekmasterovi sukobi s Džonom Kelijem, ministrom odbrane Džejmsom Matisom i sada već smenjenim Tilersonom doprineli su tome da mu podrška u Beloj kući bude, kako piše Blumberg, "tanka". Takođe je, zajedno sa doskorašnjim ekonomskim savetnikom Gerijem Konom, pokušao da odvrati Trampa od uvođenja taksi na uvozni čelik i aluminijum.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: