Pobednik "poznat", pitanje samo izlaznost... I brkovi

U nedelju 18. marta biće održani redovni predsednički izbori u Rusiji, na kojima se, prema svim anketama, očekuje ubedljiva pobeda Vladimira Putina.

Izvor: O2

Petak, 16.03.2018.

18:33

Pobednik
Foto: GettyImages

Kako je pobednik skoro izvestan, glavno pitanje ovih izbora je izlaznost.

Pozivi su svuda. Na internetu spotovi koji bude pozitivne emocije ili neki koji budi strah. Na ulicama mali i veliki bilbordi. Nude se i besplatne karte za koncerte, dijagnostika raka na izbornom mestu. Poruka je jedna - glasajte.

Fokus na ovim izborima je na izlaznosti, za koju postoje jasni signali da mora da bude oko 70 odsto.

“Visoka izlaznost i visoka podrška je simbol legitimnosti - 'narod nas podržava'. Ali je važnije što je ona signal elitama u kojoj meri Kremlj kontroliše situaciju. Ako izlaznost ne bude velika, to znači da elite nisu ispunile zadatak i povod da mladi i ambiciozni političari prošapuću ‘a Putin je izgleda ostareo’. Zato je potrebno Putinu da pokaže ko je glavni”, kaže politički analitičar Dmitrij Oreškin.

Generalni direktor VCIOM Valerij Fjodorov ističe da je “rejting uvek mera u odnosu na druge kandidate”.

“U poređenju sa Grudininom, Žirinovskim, Sobčakom i dalje po spisku, on je fenomenalno visok. Ocena većine glasača je da niko od njih u poređenju sa njim nema kvalitete da vodi državu u ovom trenutku”, navodi Fjodorov.

Od ostalih sedam kandidata za drugo mesto se bore - Pavel Grudinin i Vladimir Žirinovski. Liberali Ksenija Sobčak i Grigorij Javlinski za četvrto, a ostali da ne budu poslednji.

Kandidat komunista biznismen Pavel Grudinin je poslednjih meseci bio tema mnogobrojih priloga o neprijavljenim računima u Švajcarskoj i zlatnim polugama.

“Grudininu ne sme da se dozvoli više od 15. A on ima ogromni potencijal, i ništa da ne kaze, samo da pokažu njegov portret sa brkovima i potpisom socijaldemokrata. I već bi mogao da dobije 25 do 30 odsto, jer je njegova retorika socijalne pravde popularna, ali to je neprihvatljivo za kremljovske stratege”, ističe Oreškin.

Sam Grudinin obećao je da će obrijati brkove ako dobije manje od 15 odsto. Prognoza VCIOM-a mu predviđa maksimalno 14 odsto. Vladmiru Putinu od 69 do 73 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: