Napeto: Ruski biznismen zadavljen u VB,diplomate proterane

Smrt ruskog biznismena koji je živeo u Londonu Nikolaja Gluškova se tretira kao ubistvo nakon što je autopsija pokazala da je on zadavljen.

Izvor: B92

Petak, 16.03.2018.

18:16

Napeto: Ruski biznismen zadavljen u VB,diplomate proterane
Foto: Tanjug/AP

To je saopštila britanska policija.

"U ovoj fazi, ništa ne ukazuje ni na kakvu povezanost s pokušajem ubistva u Solsberiju, a nema ni dokaza da je Gluškov otrovan", navodi se u saopštenju, prenosi AP.

Britanska policija je napomenula da antiteroristički istražiteljski tim vodi ovaj slučaj "zbog ljudi sa kojima se Gluškov družio".

Gluškov (68) je pronađen mrtav u svojoj kući u južnom delu Londona u ponedeljak, nedelju dana nakon što su bivši ruski špijun Sergej Skripalj i njegova ćerka Julija pronađeni u besvesnom stanju posle trovanja nervnim agensom u engleskom gradu Solzberiju.

Ruski Istražni komitet saopštio je da je spreman na saradnju s britanskim vlastima u slučajevima Julije Skripalj i Nikolaja Gluškova, navodi američka agencija.

U saopštenju se navodi da je Istražni komitet pokrenuo istragu o trovanju ćerke bivšeg ruskog dvostrukog agenta i ruskog biznismena čije je telo nađeno u Londonu početkom nedelje.

Inače, Gluškov je bio blizak saradnik Borisa Berezovskog, ruskog oligarha i kritičara Kremlja, koji je preminuo pod nerazjašnjenim okolnostima 2013. godine.

Gluškov je zatražio politički azil u Britaniji nakon što je u Rusiji osuđen za proneveru, pisao je "Gardijan" nakon što je njegovo telo pronađeno.

Gluškov je devedesetih radio za rusku državnu avio-kompaniju "Aeroflot" i automobilsku kompaniju "Logovaz" Borisa Berezovskog.

Godine 1999, kada je Berezovski došao u sukob s Vladimirom Putinom i pobegao u Britaniju, Gluškov je optužen za pranje novca i proneveru, nakon čega je proveo pet godina u zatvoru, a 2004. je pušten.

Proteklih godina Gluškov je živeo u Londonu, gde je dobio politički azil.

Istraživao je okolnosti smrti Berezovskog, a jednom prijatelju je 2013. napisao u mejlu da je došao do "mnogo novih činjenica koje su od velikog značaja".

Godine 2017, na suđenju u odsustvu u Rusiji, Gluškov je osuđen na osam godina zatvora po optužbama da je ukrao 123 miliona dolara iz kompanije u kojoj je radio.

Gluškov ima dvoje odrasle dece, sina i ćerku, i bivšu ženu, koja živi u Moskvi. Veruje se da njegova ćerka Nataša živi u Britaniji, naveo je britanski list.

Ruski ambasador: VB krije informacije o Skripalju

Ambasador Rusije u Londonu Aleksandar Jakovenko rekao je da je primio diplomatski dopis u kome se navodi da su bivši špijun Sergelj Skripalj i njegova ćerka Julija u kritičnom stanju, ali da Britanija krije više informacija, javlja RIA.

On je rekao da informacije sa kojima raspolažu "nisu dovoljne" Rusiji.

"Britanci kriju doktorske procene od nas, nemamo pristup pacijentima, nemamo priliku da pričamo sa doktorima. Niko nije objavio fotografiju (Skripalja i njegove ćerke). Možda su živi, možda nisu, možda se ništa nije ni desilo", rekao je Jakovenko, dodajući da je neprihvatljivo očekivati od Rusije da veruje svim informacijama, prenosi Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: