UKR: Hibridni i agresivni rat, Rusi ne mogu da glasaju

Ukrajinske vlasti upozorile su da će zabraniti ruskim biračima pristup konzulatima njihove zemlje u Ukrajini da glasaju u nedelju za ruske predsedničke izbore.

Izvor: B92

Petak, 16.03.2018.

17:47

UKR: Hibridni i agresivni rat, Rusi ne mogu da glasaju
Ilustracija: GettyImages

Ta odluka je doneta zbog "ilegalnog održavanja" ruskih predsedničkih izbora na Krimu, koji je Moskva pripojila pre četiri godine.

Ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov napisao je na svojoj stranici na Fejsbuku da policija koja čuva ruska predstavništva u Ukrajini - u Kijevu, Harkovu, Odesi i Lavovu - neće dozvoliti ruskim državljanima da uđu u te zgrade da glasaju.

"Konstatujući ruski hibridni i agresivni rat protiv Ukrajine, ukrajinsko ministarstvo unutrašnjih poslova ocenilo je kao nemoguće održavanje izbora koji krše ukrajinske zakone na ukrajinskoj teritoriji", rekao je Avakov.

Ruski predsednički izbori održavaju se u nedelju, tačno godinu dana od kada je Rusija ratifikovala pripajanje Krima 18. marta 2014. godine. Izvesno je da će na izborima ponovo biti izabran aktuelni predsednik Vladimir Putin, u nedostatku prave opozicije.

On bi tako osvojio četvrti mandat prema kome bi bio na vlasti do 2024. godine posle trećeg mandata obeleženog ukrajinskom krizom. Zbog uloge u ukrajinskoj krizi Rusiji su Evropa i Amerika uvele sankcije upravo zbog pripajanja Krima.

Moskvu takođe Kijev i Zapad optužuju da vojno podržava separatističku pobunu na istoku Ukrajine, što Kremlj demantuje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: