"Novičok sovjetski izum, Rusija kriva za pokušaj ubistva"

U Savetu bezbednosti UN u toku je vanredna sednica na koju je pozvala Velika Britanija posle napada na bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja u Solsberiju.

Izvor: B92

Sreda, 14.03.2018.

21:25

Foto: GettyImages

Britanski zvaničnici u UN optužili su Rusiju za trovanje Skripalja i njegove ćerke Julije. Kako navode, Moskva je kriva za pokušaj ubistva, nazivajući slučaj nezakonitom upotrebom sile na teritoriji druge članice UN.

Skripalj i njegova ćerka nađeni su bez svesti u Solsberiju 3. marta. Britanski zvaničnici tvrde da su oboje otrovani nervnim agensom “novičok“, “sovjetskim izumom“. Oboje su i dalje u kritičnom stanju.

“U skladu sa činjenicama da je Rusija ranije proizvodila ovaj agens, britanska vlada je zaključila da je Rusija odgovorna za ovaj napad. Rusija nije prijavila postojanje fabrika za proizvodnju novičoka, a da su one postojale u Sovjetskom Savezu znamo preko svedočenja stručnjaka. Istraga je pokazala da je država Rusija odgovorna za pokušaj ubistva Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije. Napad je bio nezakonita upotreba sile i kršenje člana 2 povelje UN“, rekao je zamenik britanskog ambasadora pri UN Džonatan Alen.

Ambasadorka SAD u UN Niki Hejli rekla je da je napad u Solsberiju deo rastuće krize oko upotrebe hemijskog oružja.

Kako je rekla, ako Rusi žele da Amerika prestane da je kritikuje, onda Moskva mora da prestane da upotrebljava hemijsko oružje “kako bi ubili neprijatelje“, i da prestane da podržava Asada (sirijskog predsednika).

Ona je dodala da nije reč o "izolovanom incidentu".

Njen francuski kolega Fransoa Delatr je takođe izrazio "jasnu podršku" i "potpunu solidarnost Francuske" s Londonom, ali bez direktnog optuživanja Rusije.

Ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja naveo je u SB UN da su britanske optužbe na račun moskve potpuno neprihvatljive.

“Tvrdnje britanske strane u slučaju Skripalja teško je komentarisati diplomatskim jezikom", izjavio je na zasedanju Saveta bezbednosti UN predstavnik Rusije Vasilij Nebenzja i dodao da Rusija neće dozvoliti Velikoj Britaniji da razgovara jezikom ultimatuma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: