Tramp smenio Tilersona

Predsednik SAD Donald Tramp smenio je državnog sekretara Reksa Tilersona, javlja Vašington post. Tilersona je zamenio šef CIA Majkl Pompeo.

Izvor: B92

Utorak, 13.03.2018.

13:57

Tramp smenio Tilersona
Foto: Gettyimages

Tu informaciju je potvrdio i Donald Tramp na Tviteru i istakao da je Tilerson obavljao "fantastičan posao".

"Vašington post" ističe da je to znak promena u Trampovom timu pred početak pregovora sa Severnom Korejom.

Umesto Pompea, na čelo agencije CIA je prvi put postavljena žena, Đina Haspel, dosadašnja zamenica direktora. "Gardijan" ističe da će ona tako postati prva žena na čelu CIA.

Tilerson je na funkciji 69. državnog sekretara SAD bio od 1. februara 2017. godine, a prošle nedelje bio je u poseti više zemalja Afrike. Podsećamo, iz Tilersonovog tima u subotu je saopšteno da se Tilerson ne oseća dobro, da bi on nešto kasnije objavio da će obilazak nekoliko zemalja Afrike skratiti za jedan dan.

U ponedeljak Tilerson se oglasio povodom slučaja trovanja ruskog špijuna u Britaniji kada je rekao da je za taj napad “očigledno odgovorna Rusija”, kao i da će to “sigurno izazvati reakcije”. Međutim, ranije tokom dana Bela kuća je odbila da uperi prstom u Rusiju, piše BBC.

Osim toga, BBC ističe da se u poslednje vreme nezvanično moglo čuti dosta spekulacije o navodnom sukobu između Trampa i Tilersona, kao i da je Tilerson bio “na tankom ledu” od početka Trampovog mandata.

Inače, Tilerson je u oktobru morao da održi konferenciju za medije na kojoj je negirao da razmišlja o podnošenju ostavke.

Mediji su takođe dosta dugo spekulisali da je Tilerson Trampa jednom nazvao “moronom”.

BBC podseća i da je Tramp prošle nedelje tvitovao da ima još nekoliko promena u svom kabinetu koje želi da napravi i ističu da je sada jasno na koji je potez mislio.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: